Megkezdődtek a dél-balatoni vasútfelújítás kiegészítő munkálatai. A NIF Zrt. beruházásában történő fejlesztés uniós és hazai forrásból valósult meg.

Folyamatosan dolgoztak

2010 óta folyamatosan fejlesztette a Budapestről a Balaton déli partjára vezető vasútvonalat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), így ennek köszönhetően már csak a kiegészítő munkákat kell elvégezni. Siófokon egy parkolót terveznek, Szántódon a peront kell átépíteni, más balatoni településeken pedig a vasútállomásokon kell még dolgozni – írja a NIF.

Siófokon P+R parkoló épül

Így zajlott a felújítás

A vasútfejlesztés első ütemében Székesfehérvár-Keszthely vasútvonalat újították meg, 2014-2015-ben pedig a Lepsény – Szántód-Kőröshegy közötti vasútvonal épült át. A következő lépésben 2016 és 2018 között megújult az 53 km-es Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy szakasz, és szintén megvalósult a Kaposvár-Fonyód közötti 53 km-es szakasz felújítása is. Idén március végétől nekiláttak a kiegészítő munkáknak. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Siófokon parkoló épül

A fejlesztések eredményeként Siófokon megkezdődhetett a P+R parkoló építése. A vasútállomás mellett 19 parkolóhellyel ellátott parkoló épül, amelyhez tartozni fog járda, kerékpárút, közvilágítás, térfigyelő rendszer és kerítés is.

Már fel is ásták a helyet

Fotó: NIF

Ez lesz Szántódon

A szántódi állomáson a második vágány melletti peronnál kezdték meg az átépítést mintegy 365 méter hosszú szakaszon. A peronhoz akadálymentes gyalogos átkelőt is építenek.

Megújítják az állomásokat

„Balatonlelle felső és Alsóbélatelep állomásokon a peron hátoldali támfalának felújítása teljes újraburkolással, a vízelvezetés helyreállításával, a támfal és az útpadka közötti sáv rendezésével történik” – írják. A NIF ezenkívül arról is beszámolt, hogy az állomási előterek két helyen újulnak meg: Balatonbogláron és Fonyódon. Ezeknél az állomásoknál rendbe teszik a vágány és a járda közötti zöldterületet, valamint Bogláron peronkijárat is épül.

Átjárók is lesznek

A NIF arra is felhívja a figyelmet, hogy Balatonföldváron gyalogos átjárót terveznek a Keleti strandhoz, Bélatelepen pedig a Kossuth tér és Wekerle utcát kötik össze egy átjáróval. Balatonmáriafürdőn a Bükkfa utcán létesül gyalogos átkelőhely.

Korlátokat is létesítenek

A felújított szakaszok állomásain korlátok és kerítések is épülnek a gyalogos átjárók környezetében 45 helyszínen. Ezenfelül kihelyeznek 250 db padot,  24 db támaszkodót, 310 db szemetest, szintén 310 db piktogramot, 28 db állomástáblát, és a peronok útburkolatát is fejlesztik. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fejlesztések – Forrás: Facebook/NIF