Csak az áramot fogyasztók és a kistelepüléseken élők helyzetével foglalkozik a részben megszüntetett rezsicsökkentés miatt a kormány – ezt Dömötör Csaba államtitkár mondta vasárnap. Még kidolgozás alatt vannak az új részletszabályok, amelyek az árképzésre és a szabályozás módjára is kitérnek majd.

Dolgoznak a szabályokon

Még dolgoznak a szakemberek az új rezsivédelmi szabályok részletein, amit majd az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs véglegesít, és utána teszik közzé a rendeletet – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Meg akarják védeni a családokat

Dömötör Csaba azt is mondta, az új rezsivédelmi szabályok kidolgozása során minden élethelyzetet, speciális életkörülményt igyekszik megvizsgálni az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs. A cél változatlanul az, hogy a lehető legnagyobb mértékű védelmet biztosítsák a magyar családoknak.

Az átlagfogyasztásig jár a rezsicsökkentés

A rezsicsökkentést az államtitkár szerint úgy tudják fenntartani, ha azt az átlagfogyasztásig biztosítják. A részletszabályok az árképzésre, a szabályozás módjára is kiterjednek majd.

Csak áramot használók

A kormány külön foglalkozik azon háztartások helyzetével, amelyek csak áramot fogyasztanak, gázt pedig egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset, továbbá kitérnek a kistelepüléseken élők helyzetére és a nagycsaládosok védelmére is.

Augusztus 1-től változik a rezsi ára

A kormány szerdán döntött arról, hogy átalakítják a rezsivédelem szabályait, és augusztustól csak az átlagfogyasztásig jár majd, az azon felüli lakossági fogyasztásért már a hatósági helyett a piaci árat kell majd fizetni.

Ennyi az átlagfogyasztás Magyarországon

A még „rezsivédett” árért járó átlagfogyasztást az áramnál évi 2523 kWh-ban (210 kWh/hó), a gáznál éves szinten 1729 köbméterben (144 köbméter/hó) határozzák meg.

Elhibázott brüsszeli stratégia

Az államtitkár szerinte Brüsszelnek be kell látnia, hogy nagyon félremérték a helyzetet. Pár hete még gázszankciókkal fegyelmezték volna Oroszországot, most pedig elegendő készlet nélkül maradhat több uniós ország. Ilyen az, amikor a realitásokat nagy ívben elkerülő politika találkozik a keserű valósággal. Dömötör Csaba szerint „a háború most Európának fáj a legjobban”.

Nem fér bele a rezsicsökkentés

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel a rezsicsökkentés részleges megszüntetéséről is beszélt. Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy sokakat érzékenyen érint majd, hogy jóval magasabb lesz a rezsiszámlája. azt mondta kormányfő: “Valaki majd megérti, valaki nem. A tényeken az nem változtat, ha valaki ezt nem érti meg.” Azt mondta a kormányfő: a teljes lakossági rezsicsökkentés a háborúig belefért, ma már nem.

Szerdán jelentették be

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón bejelentette, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány, ennek keretein belül úgy határoztak, hogy aki áramból és gázból az átlagfogyasztás felett használ, annak augusztustól a különbözetet már a piaci áron kell megvennie a hatósági ár helyett. A kormányhatározat részletei még nem derültek ki, de ebben a formában a rezsicsökkentés biztosan nem marad fenn a jövőben. 

Hétfőn tüntetés lesz

Hétfő reggel 7-re tüntetést szerveznek a futárok Budapesten, a Margit híd pesti oldalán. A szervezők azért vonulnak az utcára, hogy így tiltakozzanak az új katatörvény ellen, illetve reális rezsifizetést követelnek. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció