Átadták a balatonmáriafürdői vasútállomás felújított épületét. Tavaly a déli partra közel 2 millióan érkeztek vonattal, a mostani számítások szerint idén az utasok száma jelentősen növekedni fog. 

Átadták a felújított vasútállomást 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium fő közlekedéspolitikai célkitűzése, hogy hozzájáruljon a lakosság mobilizációjának erősítéséhez és Magyarország gazdasági növekedéséhez – mondta a közlekedésért felelős államtitkár Balatonmáriafürdőn szerdán, az új vasútállomás átadóján. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

2 millió utas

Nagy Bálint a balatonmáriafürdői vasútállomás mintegy 215 millió forintból felújított épületének átadóján kiemelte: tavaly májustól szeptemberig 2 millió vasúti utazás történt a Balaton déli partján, és tekintettel az eddig eladott mintegy 360 ezer vármegye- és országbérletre, idén nagyobb forgalomra számítanak.

Fejleszteni kell a vasútvonalakat

Az államtitkár szerint nagy hangsúlyt kell fektetni az utazás minőségének javítására, a pályák, a vasúti kocsik, az állomásépületek állagmegóvására, rekonstrukciójára. Nagy Bálint azt mondta, „az ilyen és ehhez hasonló beruházások javítják a településképet, így különösen fontosak a turisztikailag frekventált területeken”. 

Nagy Bálint, Keszthely korábbi polgármestere

Balatonmáriafürdő, 2023. május 24. Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára a Balatonmáriafürdő vasútállomás mintegy 215 millió forintból felújított épületének átadásán tartott sajtótájékoztatón 2023. május 24-én. MTI/Vasvári Tamás

A környezetet is fel kell újítani

Galácz György a település független polgármestere arról beszélt,  hogy a MÁV és az önkormányzat együttműködésével nemcsak a vasútállomás, hanem annak környezete is szebb lett. Utakat újítottak fel, csapadékvíz-elvezető csatornát építettek, és egyebek mellett korszerűsítették a közvilágítást is.

Zuhanyozni is lehet

Szilágyi Tibor, a MÁV fejlesztési és beruházási főigazgatója beszámolt arról, hogy a vasúttársaság saját forrásból felújított, akadálymentesített, 21. századi igényeket kielégítő máriafürdői állomásán hűtött-fűtött váróterem, modern pénztár, korszerű mosdók és zuhanyzó várja az utazóközönséget.

Az északi part megújítása

Az elmúlt években a déli parton megújult a teljes pályaszakasz, az északi parton Balatonfüredig villamosították a vonalat, a fejlesztések, illetve a szolgáltatási színvonal növekedésének hatására mindkét vonalon nő az utasok száma.

Többen jöttek vonattal

Tavaly a déli partra 1,6 millióan érkeztek vonattal,a MÁV vezetőjének számításaik szerint többen, mint autóval. Az M7-es autópályán a nyaranta, hétvégenként tapasztalt torlódások miatt is személygépkocsi helyett érdemesebb a vasúti közlekedést igénybe venni. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a felújított balatonmáriafürdői állomás – Forrás: MTI/Vasvári Tamás