Letartóztatták a Balatonszentgyörgyön elfogott embercsempészt, 11 embert szállított egy városi terepjáróban.

A fiatalember különös foglalkozása

A Marcali Járási Ügyészség indítványozta annak a 20 éves szír állampolgárságú férfinak a letartóztatását, aki a gyanú szerint 11 honfitársának akarta pénzért Ausztriába csempészni.

Csak 20 éves

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított 2020 decemberében Ausztriában vállalta el egy arab származású férfi azon megbízását, hogy illegálisan Magyarországon tartózkodó személyeket szállítson osztrák felségterületre.

Konspiráció

A megbízás szerint a gyanúsított 2020 januárjának elején Budapestre utazott egy másik arab férfival, aki átadott számára egy osztrák rendszámú városi terepjárót, majd a kapott GPS koordináták alapján a szerb-magyar határhoz küldte.

12-en egy autóban

Az autóba összesen 11, az országban jogellenesen tartózkodó szír állampolgár zsúfolódott be a járműbe. Voltak akik a gépkocsi csomagtartójában utaztak.

Telefonon irányították

A férfinak a telefonon kapott további utasítás szerint az illegális határátlépőket Ausztriába kellett volna szállítania, azonban az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán a fonyódi rendőrök meg akarták állítani.

Menekülni kezdett

A sofőr azonban nem állt meg, a rendőrök elől menekülve az egyik lehajtónál szalagkorlátnak ütközött, majd a baleset helyszínéről elfutott.

Az emberek segítettek a rendőröknek

A rendőrség a fiatal férfit még aznap lakossági információ alapján előállította és őrizetbe vette.

Letartóztatásba került

Az ügyészség a szökés veszélyének és a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatását, melynek a Kaposvári Járásbíróság nyomozási bírója helyt adott és elrendelte a letartóztatást. 

A héten három kurdot is elfogtak

Január 6-án, hajnali 1 óra előtt pár perccel három illegális migránst tartóztattak fel Berzence külterületén, a határtól nem messze. A két férfi és egy nő magukat kurdnak vallották, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök előállították őket.