Tovább bővül a fizetős utak hálózata Magyarországon, a Balatonnál az M76-ost érinti a változás Balatonszentgyörgy és Keszthely csomópont között. Budapest környékén is több olyan útszakasz van, amiért eddig nem kellett fizetni, januártól viszont kell. Eddig nem volt fizetős az M0-ás teljes szakasza, most az lesz. Ez mellett országszerte több útért kell fizetni, nem is keveset, hiszen a környező országokhoz hasonlítva nálunk a legdrágább az egynapos matrica.

Újabb fizetős utak

Az Építési és Közlekedési Minisztérium december 5-én megjelent rendelete alapján január 1-jével összesen 235 kilométerrel bővül a díjköteles hazai gyorsforgalmi útszakaszok hossza, köztük a teljes M0-s, az M44-es autóút, illetve az M30 miskolci elkerülője is fizetőssé válik. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fizetős lesz az M0, M31 és az M6-os eddig ingyenes része

A jogszabály értelmében 2024. január 1-jével a személyautóknak is díjköteles lesz Budapest környékén az M0-s az M1-M0 csomóponttól az M0-11-es út csomópontig, vagyis teljes hosszában, valamint a az M31-es a Nagytarcsai csomóponttól M3-M31 csomópontig és a az M6-os a Budapest, Barackos út csomóponttól Ráckeresztúr csomópontig.

Fizetős út a Balatonnál is

A Balatonnál az M76-os a Balatonszentgyörgy/Balatonberény csomóponttól Keszthely-Fenékpuszta csomópontig. Vagyis a magyar tengerre utazók sem ússzák meg a fizetős szakaszok bővülését.

Újabb fizetős utak az Alföldön

Fizetős lesz még az M6-os a Bátaszék és az M6-M60 csomópont között, az Alföldön pedig az M44-es a Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Tiszaug/Tiszakürt csomópontig, az M44-es a Szolnok/Martfű/Kunszentmárton csomóponttól a Békéscsaba–Gyula/Debrecen–Szeged csomópontig, az M4-es az Abony-kelet/Szolnok nyugat csomóponttól Törökszentmiklós-nyugat/Szajol csomópontig, az M44-es a Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Szarvas/Szentes csomópontig. 

Miskolcon sem ússzák meg a fizetést

Északon Miskolc környékén lesz újabb fizetős út, mégpedig az M30-as Miskolc észak és Miskolc dél közötti szakasza, ami eddig ez volt az egyetlen díjmentes rész volt.

Két új fizetős megye

A változások azt jelentik, hogy 2024. január 1-jétől további két vármegyével is bővülhet a fizetős utak listája: Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyével.

Drágulnak a pályamatricák

Érdemes tudni, hogy 2024-ben is inflációkövetőek lesznek a hazai pályamatricák árai, vagyis drágulnak. A személyautók (D1 kategória) árai így alakulnak: Így alakulnak jövőre a D1 (személyautó) kategóriában a sztrádadíjak: 10 napos matrica ára 5 500 Ft-ról 6 400-ra emelkedik. a havi 8 900 Ft-ról 10 360 Ft-ra, a vármegyei (éves) 5 720 Ft-ról 6 660) Ft-ra, az éves (országos) 49 190 Ft-ról 57 260 Ft-ra emelkedik.

Magyarország a legdrágább

Magyarország mellett a környező országokban is bevezetik az egynapos matricákat, és mint kiderült, eddig a magyarok jártak a legrosszabbul, ugyanis nálunk lesz a legdrágább. Ausztriában 3260 forintot, Szlovákiában 2050-et, Csehországban 3300 forint lesz az a kategória, ami nálunk 6400 forintba fog kerülni. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció