Egymillió forintot ad minden újszülött gyermeknek a balatonszentgyörgyi önkormányzat. A pénz azoknak a családoknak jár, akiknek a gyermekei idén január elseje után születtek, néhány esetben viszont a tavaly év végén születetteket is támogatják. A program célja, hogy minél több fiatal maradjon a településen.

Épül az új bölcsőde

2022 őszén adhatják azt a bölcsődét amely két csoportban fogadja majd a gyermekeket Balatonszentgyörgyön – írja a sonline.hu. A bölcsődébe nemcsak helyiek, hanem környékbeliek is járhatnak majd.

Várják a gyerekeket

A település úgy próbálja feltölteni az intézményt, hogy egymillió forintot ad minden újszülöttnek. A támogatásnak azonban komoly feltételei vannak, és a pénzt is csak másfél évtized múlva kapják meg a családok. További hírek a Balaton partjáról ide kattintva!

Szó sincs készpénzről

Farkas László Nándor magyarázza a részleteket: Amint megszületik egy balatonszentgyörgyi gyermek, az önkormányzat egymillió forintot helyez letétbe a számára. Ehhez az összeghez akkor nyúlhatnak hozzá a családok, ha vállalják, hogy gyermekük a faluba jár bölcsődébe, óvodába és itt végzi el az általános iskolát is.

14 év múlva

Az egymillió forintot addig hosszú lejáratú állampapírba helyezik, majd amikor a diák elballag a nyolcadik osztályból, akkor kamatokkal együtt felveheti az összeget. A támogatási programról szóló határozat szerint azoknak segítünk, akik 2021. január elseje után jöttek világra, de ha 14 év múlva lesz olyan nyolcadik osztályos, aki évvesztes volt, tehát 2020-ban született, akkor ő is megkapja a pénzt – mondta a polgármester.

Így is 100 millió kell rá

A balatonszentgyörgyi önkormányzat százmillió forintot különített el a célra, mellyel számításaik szerint tíz évre tudják biztosítani a támogatást.

1700 élnek a faluban

Jelenleg 1700-an élnek Balatonszentgyörgyön, a lakosság harminc százaléka nyugdíjaskorú. Már az elmúlt években is több fiatal költözött a településre, amit a statisztikai adatok is igazolnak. Hat év alatt, 2014 és 2019 között a település létszáma hét és fél százalékkal emelkedett.

Az államnak is van hasonló kötvénye

Minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és ott babakötvényben kamatozzon egy Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban. 

125 milliárd forint

Eddig 125 milliárd forintot fektettek a szülők, nagyszülők és más rokonok babakötvénybe amely 6,3 százalékos hozammal bír és ez a legjobb kamatozású lakossági állampapír. Állománya 2021-ben 15 százalékkal nőtt. Havi ötezer forintos megtakarítással 18 év múlva 2,2 millió forint lehet a gyermek számláján.

Címlapfotónkon a balatonszentgyörgyi óvoda a település honlapjáról.