Lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy 73 éves férfival szemben, akinek a veszprémi használtcikk piacon vásárolt, majd a 8-as főút közelében elásott pisztolyát és golyós vadászpuskáját 2020 nyarán találták meg egy régészeti feltárás során.

Pisztoly és puska

A vád szerint a lőfegyverek vásárlására és tartására engedéllyel nem rendelkező férfi előbb 2020 elején egy, a második világháborúban használt pisztolyt, majd 2020 tavaszán több részletben egy golyós vadászpuskát vásárolt ismeretlen személytől.

Nem használta, elásta

A vádlott a pisztolyt és a vadászpuskát előbb a lakóhelyén rejtegette, majd 2020 júniusában takaróba és nejlonba csomagolva a Veszprém-Kádárta melletti erdős részen elásta.

Jöttek a régészek

A föld alá rejtett fegyvereket azonban 2020. június 24-én a 8-as főút felújítása miatti régészeti feltárás során a muzeológusokat szabadidejében önkéntesként segítő rendőr megtalálta, és bejelentést tett a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére.

Enyhe büntetést, de komly bírságot kapott

Az ügyészség vádiratában tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalára, és abban próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt az elkövetővel szemben a Veszprémi Járásbíróságnak, egyben indítványozta a fegyverek elkobzását, valamint azt, hogy a bíróság a vádlottat kötelezze az eljárás során felmerült, közel 640 000 forintos bűnügyi költség megfizetésére.

Milyen pisztolyról lehet szó?

Az ügyészség fotója alapján úgy becsüljük hogy egy német hadsereg Walther P38-asról lehet szó. Ez a drágább Luger P08-at váltották le. Félautomata DA működésű. A háború után gyártása Franciaországban folytatódott. 1957-ben az újjáalakuló Bundeswehr a P38-as módosított alumíniumtokos változatát rendszeresítette oldalfegyverként.

Veszprém a II. világháborúban

1944. július 8-án a Veszprém-jutaspusztai repteret ért amerikai légitámadás okozta a súlyos katonai emberveszteségeket okozott. A reptéren szolgálók közül több mint 60-an haltak meg. Itt állomásozott ekkor a 101. „Puma” vadászrepülő osztály, bár az áldozatok többsége nem közülük, hanem a szintén itt állomásozó 1. bombázórepülő kiképző osztályból, illetve egyéb, földi kiszolgáló tevékenységet végző alegységekből került ki. A vadászrepülő osztály repülőgépet sem vesztett a légitámadás következtében.

Építik a 8-as utat

Jelenleg a 8-as veszprémi elkerülő szakaszának az első felén folyik építkezés: a Strabag a Veszprémtől keletre fekvő litéri csomópont (a 8-as és a 72-es út találkozásánál), illetve a várostól délre eső füredi csomópont között dolgozik. A munka eredményeként itt teljes mértékben kétszer két sávon és fizikai elválasztással lehet majd haladni, külön szintű csomópontok használatával.

Két különszintű csomópont épül ki

Ezt a munkát folytatják majd a füredi csomópont és a csatári csomópont között. Ezen a szakaszon is négysávon lehet majd közlekedni, az utat középen egy 3 méteres sávval választják el. Különszintű csomóponttá válik a tapolcai csomópont és a csatári csomópont is.

Kiemelt kép: az ügyészség felvétele