Több mint 300 milliárd forintból újult meg a balatoni közlekedés az elmúlt évtizedben, a felhasznált fejlesztési összeg pedig akár 400 milliárdra is rúghat az elkövetkező években. A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. beruházásainak köszönhetően a vasúttal és kerékpárral is gyorsabb és jobb a közlekedés a Balaton környékén.

Folyamatosan fejlődik a Balaton

„A fordulópontot 2015 jelentette a balatoni közlekedési infrastruktúra fejlesztésében és azóta folyamatosan zajlanak a beruházások” – tájékoztatott a NIF Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (NIF) balatoni fejlesztéseit bemutató pénteki eseményén – írja a Sonline.

Megújult az M7-es

Nagy Róbert, a NIF vezérigazgatója elmondta, hogy az egyik legjelentősebb beruházás szerinte az M7-es autópálya 710-es csomópontjának megépítése volt. A felújításnak köszönhetően a Budapest felől érkezők jóval gyorsabban térhetnek le az útról az északi-part felé. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vasútfejlesztésre költöttek a legtöbbet

A vezérigazgató közlése szerint a közlekedési beruházások közül a vasútfejlesztésnek szánták a legnagyobb keretet. A Balaton déli-partja mentén haladó vonalat teljesen felújították, és a villamosításnak hála az északi-part is komoly fejlődésen megy keresztül: Balatonfüredig már elkészült a villamosított pálya, így június közepétől a MÁV az utasok számára kedvezőbb menetrenddel vághat neki az idei szezonnak.

Füredig gyorsan lejuthatunk

A bevállalt fejlesztések miatt jóval gyorsabb lesz a közlekedés a keleti medence állomásai és megállóhelyei felé a nyári menetrend kezdetétől. A villamosított pályán Szabadbattyán és Balatonfüred között várhatóan június 19-én indulnak el villamos üzemmel a vonatok.

68 km kerékpárutat építettek

Nagy Róbert arról is beszélt, hogy az utóbbi években a Balatoni Bringakört is elkezdték korszerűsíteni, melynek keretében az elmúlt két évben 68 kilométer kerékpárút épült meg vagy esett át valamilyen felújításon. Egy nagyobb, 33 kilométeres szakaszon egyébként jelenleg is dolgoznak, valamint további 100 kilométernyi kerékpárút előkészítési munkái vannak folyamatban.

Még az idén meg lehet a lellei szakasz

A pénteki bemutató eseményen az is elhangzott, hogy még az év végéig elkészülhet a Balatonakarattya és Balatonlelle közötti szakasz. Ezenfelül a vezérigazgató arról is tájékoztatott, hogy a bringakör részét képező siófoki Baross-híd átadása feltehetően júniusban kerül majd sorra.

A fővárosból a Balatonra

A fejlesztések között építik a Budapestet a Balatonnal összekötő kerékpárutat is. A tervekben szereplő cél az, hogy 2022 végéig el lehessen jutni biciklivel a fővárosból a tó keleti oldalára.

Ez is érdekelhet

Film is készült

Azért, hogy a balatoni közlekedést még többen megismerhessék, a NIF Zrt. médiakampányt is indított. Készítettek egy imázsfilmet, ami egyszerre mutatja be a helyi közlekedés praktikus oldalát, és azt, hogy az érkezők milyen élményekkel gazdagodhatnak a balatoni utazás során. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Facebook