Kenese-Keszthely oda-vissza – az a távja a Zöldszalag Regattának. Augusztus 5-én rendezik meg a versenyt, csak elektromos meghajtású hajók vehetnek rajta részt. A kérdés, hogy hányan tudnak célba érni.

Az első fecske, azaz hajó

Éppen 10 évvel ezelőtt teljesítette először a Konnektor nevű Wia 345-ös a Kékszalag versenytávjával felérő teljes tókerülést egyetlen feltöltéssel a Balatonfői Yacht Clubból indulva, a keszthelyi partot érintve és vissza Keneséig, 22 óra 58 perc alatt.

Türkíz Grand Tour

Ezt a bravúrt ismételhetik meg a Türkíz Grand Tournak elkeresztelt tókerülés résztvevői az idei Zöldszalag Fesztivál nulladik napján, augusztus 5-én. A menet az elektromos hajók versenyének otthont adó BFYC-ből indul, és oda is érkeznek majd a résztvevők. A rendezők invitálnak mindenkit, aki csak kedvet érez, hogy akár saját otthoni kikötőjéből kiindulva, vagy akár a visszaúton csatlakozzon a mezőnyhöz – írja a balaton.hu.

Egy kis magyarázat a türkízre

Alighanem az elektromos hajók versenyének a jövője is a teljes tókerülés teljesítése lehet, ezért hirdettük meg hagyományteremtő céllal ezt a túrát. Maga a Türkiz Grand Tour elnevezés is innen jött: utalni szeretnénk rá, hogy a zöld hajók teljesíthetnék akár a Kékszalagot is. A kék és a zöld elegye pedig a türkiz… – mondta el Viszkei András, a Zöldszalag Regatta ötletgazdája.

Verseny is, meg nem is

Az augusztus 5-én 12 órakor, a BFYC előtti vízterületről induló, majd a keszthelyi partok érintése után oda visszatérő közös túra nem verseny, a cél a közös hajózás élménye. Ugyanakkor az indulók, hiszen a teljes távot teljesítők kiérdemlik a Türkiz Grand Tour jelvényét, amely a hajójukra ragasztva jelzi, hogy a kapitány és hajója képes teljesíteni a legnagyobb balatoni kihívásokat is.

Az erősebb verseny  

A Türkíz Grand Tour beérkezése utáni másnap, azaz augusztus 7-én délben pedig rajtol az immár 10. alkalommal megrendezett Zöldszalag Regatta a Balatonfői Yacht Club kikötőjéből.

A Zöldszalag Regattáról

Az idén augusztus 7-én megrendezendő, immár 10. Zöldszalag Regatta a balatoni elektromos hajósok nagy versenye, amelyet először 2012-ben bonyolított le meg az ötletgazda Balatonfői Yacht Club vezetősége. A verseny azóta évről évre egyre több résztvevőt vonz a Balaton minden kikötőjéből Kenesére, ahol is több száz zöld hajós tölt együtt egy hétvégét.

A nagy seregszemle

A rendezvény egyben az elektromos hajópark látványos seregszemléje is, hiszen a mezőny nagy részét adó Wia modellek mellett évről évre mind több más márka hajóival is neveznek a csapatok a versenyre. A csillagtúra jellegű futam egyszerre teszi próbára a csapatok navigációs képességét és ügyességét, illetve a hajók akkumulátorpakkját és hajtásláncát, jól demonstrálva, hogy milyen kiforrott és megbízható nagyteljesítményű elektromos rendszerek szolgálják a környezettudatos hajózást a Balatonon.

Kék is, Zöld is

A 9. Zöldszalagon indult és kategória-győzelmet aratott Vándor Róbert, a 2020-as Kékszalag győztese is, így ő az első olyan hajós, aki a vitorlások és az elektromos hajók legrangosabb versenyét is megnyerte már.

Címlapfotónk: zoldszalagregatta.hu