Egy a közelmúltban Dörgicse közelében talált, és egy, a kékkúti templomból származó római kori sírkő töredéket illesztettek össze a rendezvényen.

Győrffy-Villám Zsombor, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum régésze az MTI-nek elmondta, hogy Dörgicse határában, a Becce-dűlőn kollégája, Törő Balázs talált rá a sírkődarabra egy 19. századi romos pincébe építve. A leletet nyáron a helyi közösséget bevonva emelték ki.

A sírkőtöredék a felső részen két delfinalak látható, melyek a római túlvilágra utalnak, az alatta levő képmezőben pedig egy tipikus kelta viseletű nőalak rajzolódik ki, valamint néhány betűtöredék is olvasható.

A veszprémi múzeum régésze a sírkő másik részét meglepően gyorsan, mindössze pár napos kutatást követően megtalálta a keszthelyi Balatoni Múzeum gyűjteményében.

Ez szinte mesébe illó véletlen, hiszen azt még Rómer Flóris fedezte fel a kékkúti templom küszöbébe építve.

Győrffy-Villám Zsombor kiemelte, hogy ebben a térségben ritkaságnak számít, hogy egy római kori lelet két részét 150 év különbséggel, egymástól 60 kilométerre találjanak meg.

Magyarországon inkább a Duna mentén vagy nagyobb feltárásokon szoktak találni ilyen összeillő kőtöredékeket.

A Kékkúton összeillesztett kő alsó része a keszthelyi Balatoni Múzeum, a felső rész pedig a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményének része. Győrffy-Villám Zsombor elmondta: valószínűleg nem az eredeti darabokat egyesítik, hanem egész másolatokat készítenek belőle, melyeket több helyen is kiállíthatnak.

Kiemelt kép: sírtöredék – Forrás: Facebook/Kékkút Község oldala