Jövőre május 12. és 16. között rendezhetik a Tour de Hongrie-t. Ekkorra került be a nemzetközi versenynaptárba. A főszervező tervei szerint a Magyarország legnagyobb kerékpárversenye visszatérhez a Balatonhoz.

Májusról van szó

Ez a májusi időpont a Giro d’Italia második hetére esik, ami azért kiváló dátum, mert azon a héten általában kevés WordTour-verseny van a naptárban.

Amerikát váltanák ki

A célunk az, hogy átvegyük a Kaliforniai Körverseny „helyét” a csapatok naptárában – nyilatkozta a főszervező. Eisenkrammer Károly úgy fogalmazott a verseny honlapjának, hogy az Egyesült Államok legnagyobb, csaknem tizenöt éve zajló versenyének szervezői tavaly novemberben, vagyis még a vírus előtt jelentették be, hogy a következő években pénzügyi problémák miatt nem tudják megszervezni. Természetesen tudom, hogy a Tour de Hongrie még nem a Tour of California, de ez az időpont kiváló lehetőség számunkra az előrelépéshez.

Nagyjából öt hónapos csúszásban vannak

Ha idén májusban lefutott volna az eredeti tervek alapján a Tour de Hongrie, akkor júniusban már a következő évre koncentrálhattunk volna. Nem így alakult. De így legalább nem kell azon gondolkodnunk, hogy mit kezdünk a szabadidőnkkel.

Szedik a lábaikat és haladnak

Remélhetőleg decemberben be tudják jelenteni az útvonalat, vagy legalább a versenyt fogadó városokat. Jelentkező szerencsére még most is van elegendő, de a vírus következtében megtépázott városoknak van más feladatuk is, mint a Tour de Hongrie fogadása.

Ismét jöhet a Balaton

Ebben az évben főleg Magyarország északi és keleti vidékein jártak. Jövőre szeretnének ismét bevonni a magyar tengert, és talán ismét lesz budapesti szakaszunk is.

A szakmai előrelépés 2022-ben

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szabályai alapján két egymást követő évben kell a kritériumokat teljesíteni a feljebb lépéshez. 2020-ban egy éven belül kétszer is tudtunk volna az elvárt szintnek megfelelő versenyt szervezni, de ez ettől még egy évnek felel meg. Ha jövőre is hozzák ezt a szintet, akkor 2022-ben már valóban jó eséllyel pályáznak a ProSeries-kategóriára.

Idén egy magyar nyert

Magyar győzelem született a 41. Tour de Hongrie utolsó szakaszán, a királyetapon, Valter Attila az utolsó kilométeren indított támadására senki sem tudott reagálni, s a lengyel CCC Team bringása megnyerte a kékestetői befutót! A győztes az etapsiker mellé az összetett győztesének járó sárga trikót is megszerezte magának – tizenöt esztendős szünet után ünnepelhetünk újra magyar győztest a hazai körversenyen!

Valter Attila már az igazi profik között versenyez

A brit Tao Geoghegan Hart nyerte meg a 103. Giro d’Italia országúti kerékpáros-körversenyt, míg a 22 éves Valter Attila pályafutása első háromhetesén a 27. helyen zárt összetettben.

A címlapfotó a Tour de Hongrie oldaláról származik.