Érvénytelenítette a Kúria azt a balatonfűzfői rendeletet, amely alapján a település a belterületén megtiltotta az 5G adótornyok telepítését.

Kihasználták a rendkívüli helyzetet

Az önkormányzat helyi építési szabályzatát a polgármester módosította még a veszélyhelyzet idején, amikor a településvezetők lehetőséget kaptak arra, hogy az önkormányzati testület nélkül hozhassanak döntéseket. Szanyi Szilvia döntése megjelent a helyi építési szabályzat módosításában, amelynek kimondott célja volt, hogy korlátozza a mobil hírközlő bázisállomásokat. További friss hírek a Balaton mellől ide kattintva!

Jó a jelerősség, minek több?

„Jelenleg egy önálló adótorony van Tobruk területén, a vonalas és mobil hírközlési ellátottság mindenhol teljes. A város egyedüli sajátossága a rendkívül nagy belterület, melyen belül és az attól való távolságot szeretné az önkormányzat a mobil hírközlő berendezések elhelyezhetősége tekintetében megszabni.

Tudják, hogy mit karnak az emberek

Az emberek nagy része ugyanis nem szeretné az újabb mobil hírközlési fejlesztések (5G) rendszereinek kiépítését, mivel annak egészségügyi hatásai nem tisztázottak” – állt a módosításban. Az ügyről a HVG is beszámolt.

Nem lehetne 5G

Ennek alapján „Balatonfűzfő közigazgatási területén önálló hírközlési adótorony, új hírközlési berendezés és bázisállomás, lakó- és üdülőterületen, valamint a lakóépület elhelyezését lehetővé tévő település központi területeken, valamint azoktól … 1500 m-es távolságra nem helyezhető el.” Kimondta a módosított hész azt is, hogy a Balatonfűzfőn lévő hírközlési berendezések 5G hálózat fejlesztése céljából nem bővíthetők, illetve nem cserélhetők le.

A Kúria változtat

A Kúria Önkormányzati Tanácsa szerint azonban a rendelet ellentétes más jogszabállyal, ami így alaptörvénybe ütközik. „A település tervezésénél, rendezésénél, utak és közművek építésénél, korszerűsítésénél, egyéb építmények és más létesítmények megvalósításánál, felújításánál – a külön jogszabályban meghatározott módon – biztosítani kell az elektronikus hírközlési építmények elhelyezésének lehetőségét” – állt a Kúria indoklásában. Ennek alapján a módosítást összhangba kell hozni az elektronikus hírközlésről szóló törvénnyel.

A technológia nem lehet érv

„Az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell az elektronikus hírközlési szolgáltatások nyújtásának szabadságát az alkalmazott technológiától és berendezéstől függetlenül. Az elektronikus hírközlési építmények létesítését a közrenddel, közbiztonsággal és közegészséggel kapcsolatos okból korlátozhatják – írta a Kúria, amelynek döntése nyomán az önkormányzatnak 8 napja van a megfelelő rendelet megfogalmazására.

Mi az az 5G?

Az 5G az összeesküvés-hívők vesszőparipája, sőt, vannak, akik még a koronavírus terjedését is összekapcsolták az új technológia megjelenésével, csak azért, mert Vuhan az 5G egyik korai adaptere volt. Néhányan tettlegességig mentek, Nagy-Britanniában tavaly több 5G-tornyot is felgyújtottak és a telepítésükkel megbízott szakemberekre támadtak.

Főleg az iparnak lehet jó

Az 5G-vel számottevően megnő a hálózatok adatátviteli képessége, jelentősen csökken az adatcsomagok késleltetési ideje, és a hálózatra csatlakoztatható eszközök (pl. szenzorok) száma sokszorosára nő. Mindezek a tulajdonságok a fogyasztók mellett  az ipari és gazdasági szereplőknek is  hasznosak lesznek.