A tervek szerint 2021 novemberére elkészülhet a keszthelyi műanyag beborítású sítanpálya. Keszthely mellett Székesfehérváron, Miskolcon és Agárdon is építenek ilyen pályákat, 230 millió forint beruházásával.

Sítanpályákat építenek

Összesen 68 millió forintnyi támogatást nyújt az Aktív Magyarország Program keretében az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda négy sítanpálya megépítéséhez. A jelentkezések elbírálását a Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) készítette elő – írja a Csodalatosbalaton.hu.

Keszthelyen is épül pálya

Ez a terv

A program keretében olyan sítanpályákat szeretnének létrehozni, amelyeken a lakosok a lakóhelyükhöz közel, profi, szakképzett oktatók segítségével sajátíthatják el a síelés vagy snowboardozás művészetét. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda az összköltség legfeljebb 30 százalékáig nyújt támogatást a pályák megépüléséhez. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiváló sport

Az AMFKI közleményében a közleményében azt írta, hogy a síelés és a snowboardozás méltán népszerű sportág, amely nemcsak a sportolók számára fontos, hanem a családok, barátok kikapcsolódására is egy remek időtöltés. A kormánybiztosi iroda azt is hangsúlyozta, hogy a sportágak több százezer magyar családnak nyújtanak rekreációs feltöltődést a téli időszakban.

Nem egyszerű

A közleményben azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a síelés vagy a snowboardozás megtanulása nem egyszerű folyamat: kint a természetben, a havas, jeges tájakon kifejezetten balesetveszélyes lehet a nulláról megtanulni helyesen lesiklani. Emiatt is gondoltak a most épülő sítanpályákra, ahol majd a látogatók szakképzett oktatók segítségét is igénybe tudják venni.

Profi pályákat álmodtak meg

„Az országos sítanpálya-építési program célja ezért éppen az, hogy olyan magyarországi városokban, amelyekben még nincs műanyag borítású, működő tanpálya, megfelelő szakmai szempontok szerint tervezett és hozzáértő szaktudással üzemeltetett sítanpályák létesüljenek” – írták.

Lesz rajtuk felvonó is

A program keretén belül olyan sítanpályákat terveznek, amelyeknek a szélessége eléri a 10 métert, a hosszúságuk pedig a 45 métert. Ezeken az épülő pályákon ráadásul lesz felvonó és pályavilágítás is, valamint egy legalább 45 négyzetméteres alapterületű kiszolgáló épület is.

Ősztől tavaszig

A közlemény szerint a pályák ősztől tavaszig időjárástól függetlenül használhatók. A keszthelyi pályát novemberben tervezik átadni, így aki siet, az már akkor el tud kezdeni gyakorolni, hogy mire az első havas csúszásra lehetőség kínálkozik, már biztos alapokkal vágjon neki a síelésnek, snowboardozásnak.

Több mint 30 műanyag pályánk van

Itthon igencsak népszerűek a műanyag borítású sípályák, ezért is van belőlük több mint harminc az országban. Az emberek pedig azért is választják ezeket a pályákat, mert azontúl, hogy nem kell száz kilométereket utazniuk a síelésért, a műanyag pályákon olcsóbban, ősztől télig, hőmérséklettől függetlenül, magyar nyelven képezhetik magukat a sportolni vágyók. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels