Magyarország 9,7 millió függő országa, mert ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni, de magunkról nehezen mondjuk ki, hogy függők vagyunk – erről beszélt Zacher Gábor toxikológus egy előadáson.

Felkavaró időszak

Zacher Gábor szerint a koronavírus olyan nyomot hagyott bennünk, amin nem fogunk tudni könnyen túllépni. Nem feltétlenül csak azért, mert valaki elveszítette a hozzátartozóját, ismerősét, barátját, hanem azért, mert az elmúlt 2 és fél év felkavart bennünket – írja a BAMA. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Változások

Ennek fő oka, hogy nem szeretjük a hirtelen változásokat, ez a járvány viszont hirtelen változtatta meg az életünket, a változások pedig befolyásolják a testünk és a pszichénk működését is.

Függők országa

Magyarország 9,7 millió függő országa, mert ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni, de magunkról nehezen mondjuk ki, hogy függők vagyunk. Inkább azt mondjuk, hogy bármikor abba tudjuk hagyni, de a „bármikor” jellemzően nem jön el soha.

Durva az alkoholfogyasztás mértéke

A szakember beszélt arról, hogy alkoholfogyasztás terén Európában a 7-8. helyen állunk. Ha a Hévízi-tóban víz helyett 96 százalékos alkohol lenne, akkor Magyarország ezt évente háromszor kiinná. Szintén európai viszonylatban az 5. legdohányzóbb nemzet vagyunk. Ma már végtelen tárháza van a hagyományos dohányzáson túl az olyan eszközöknek, amelyek a nikotinfüggőséget segítik.

Top függőségek

„Ha az embereket megkérdezzük, hogy mi jut eszébe a függőségről, akkor jellemzően azt mondják, hogy az alkohol, kábítószer, szerencsejáték, dohányzás, kávé az, amitől függővé válhatunk. Ebből az ötből négyet negatív előjellel használunk” – mondta a toxikológus.

Ragaszkodás

„A függőség szóból negatív dolgok következnek, miközben a szó maga csak ragaszkodást jelent, tehát nincsen sem pozitív, sem pedig negatív jelentése. Nem kell feltétlenül minden függőségnek negatívnak lennie, ha egy keretrendszeren belül tudjuk a saját életünket tartani” – tette hozzá.

Elfbar

A fiatalok körében most nagyon népszerű manórúddal kapcsolatban elmondta, Magyarország rossz kommunikációs stratégiát választott, mert ködösít arról, hogy pontosan milyen anyagok milyen arányban fordulnak elő ezekben a termékekben. A hazai tájékoztatás a benne lévő nikotin mennyiségén rugózik, miközben ennél sokkal veszélyesebb anyagok találhatóak benne, amivel lehetne érvelni ellene.

Józan mondatok

Nem rendelkezünk ezzel kapcsolatban olyan adekvát mondatokkal sem, amely bárkit is józan gondolkodásra vezetne. A svédeknél például a fiatalok dohányzási szokásait pozitívan befolyásolta az a mondat, hogy „ha dohányzol, büdös leszel”. Itthon is hatottak az elrettentő képek a cigisdobozokon, és a tényadatok.

Motiválás a jó döntésre

A toxikológus szerint az Elf Barokkal kapcsolatban viszont egyelőre nincs jó mondat, amivel lehetne elrettenteni. Magyarország olyan mondatokkal próbálja a fiatalokat tiltani az Elf Bar használatától, mint: „megszívhatod, ha megszívod”, vagy „akarod egy manó rúdját szívni?”, de nyilvánvalóan ezek nem azok a mondatok, amikkel józan gondolkodásra, és jó döntések meghozatalára lehetne őket ösztönözni.

Itt volt az előadás

A toxikológus főorvos a villányi művelődési házban tartott előadást a Villányi Polgári Egyesület és a Villányi Családsegítő Szolgálat meghívására. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor