A magyar bűnüldözés történetének egyik legnagyobb mennyiségű, csaknem 70 kilogramm súlyú heroinszállítmányát foglalták le a rendőrök egy évvel ezelőtt. A drog Törökországból  érkezett a rendőrök akkor csaptak le a csempészekre, amikor a kipakolták a drogot egy pesti raktárban. A szálak Veszprémbe is vezettek.

Jó fülest kaptak a zsaruk

A rendőrség 2019 első félévében fülest kapott arról, hogy a férfi jelentős mennyiségű kábítószer csempészetét tervezi az országba. Kiderült, hogy a drog kamionon érkezik Törökország felől, ezzel egyidőben egy iráni hajó is kikötött tele droggal az Adriai-tenger partján Koper kikötőjében.

Nemzetközi ügy lett belőle

A tengerparti városban a szlovén hatóságok egy Iránból Magyarországra tartó konténer vámellenőrzése során fóliatekercsekben elrejtve 730 kilogramm heroint találtak. A szlovén hatóság az információkat az Europolon keresztül átadta a magyar rendőrségnek, ahol megállapították, hogy a kikötőben talált heroinszállítmány ugyanahhoz a K. Richárdhoz köthető, aki kamionnal csempészett heroint Törökországból Budapestre.

Lecsaptak a rendőrök

A török kamionszállítmány november 5-én érkezett meg a magyarországi telephelyre, ahol K. Richárd szétpakolta a fóliatekercseket, majd az általa bérelt raktárban elhelyezte azokat. A rendőrség ekkor fogta el a férfit.

70 kg heroin

A rendőrök átvizsgálták a telephelyen a K. Richárd által bérelt helyiségeket is, ahol csomagolóanyagnak álcázott 42 preparált fóliatekercsből 4-ben elrejtve, összesen 69,1 kilogramm kábítószergyanús anyagot foglaltak le. A további 38 tekercsből október 30-án a szlovén hatóság 661 kilogramm heroint foglalt le.

A rendőrség felvétele

Hígitatlan heroin volt

Az ügyben a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ vegyészszakértője megállapította, hogy a Magyarországon lefoglalt anyag hígítatlan heroin. A vizsgált por mintegy 65% heroin hatóanyag mellet, csak az előállításból adódó kísérőkomponenseket tartalmazza.

4,1 milliárd forintot ér

A lefoglalt kábítószer 2-5-szörös hígítással kerülhetett volna a feketepiacra, így az értéke legkevesebb 1,6 milliárd, legtöbb 4,1 milliárd forint. A nyomozás adatai szerint a teljes heroinszállítmány célállomása Magyarország volt.

Átadták az ügyet a bíróságnak

A jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított 48 éves budapesti K. Richárd ellen 2019 első felében megindult büntetőeljárást a nyomozók most befejezték. Vele és egy török-magyar állampolgárságú, jelenleg körözés alatt álló társával szemben vádemelést javasolnak. Míg harmadik társukat a vele szemben folyó eljárás felfüggesztése mellett keresik.

Adócsalás

A büntetőeljárás során a nyomozók a kábítószer-kereskedelem részletein túl kiderítették azt is, hogy a férfi tulajdonában lévő fuvarozócég működését saját, legális jövedelméből nem lett volna képes finanszírozni. A kábítószert tartalmazó fóliaszállítmány után fizetendő adókat igazolatlan eredetű készpénzbefizetésekkel tudta teljesíteni. Így a nyomozó hatóság K. Richárd ellen számvitel rendjének megsértése miatt feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.

Veszprémi ház

Ugyancsak az eljárás során derült arra is fény, hogy K. Richárd az illegálisan szerzett jövedelméből az elmúlt években Veszprém megyében vásárolt egy házat, amit teljes körűen felújított. A hatóság az ingatlant zár alá vette. Kiderült az is, hogy a gyanúsított által korábban vásárolt gépkocsikat úgy próbálta meg eltitkolni a hatóságok elől, hogy azokat gyermekei, illetve barátai nevére íratta át.