Elbontatná Balatonfüred azt fura vigalmi negyedet, amelyet 25 éve kezdtek építeni, de csak 15 éve adtak át. A görög faluról van szó, amely enyhén szólva is tájidegen.

Bontást sürget a polgármester

A volt görög falu építészetileg vállalhatatlan, egyáltalán nem illik a városba. A funkciója tulajdonképpen megszűnt, egy szezonális bulihely, ami viszont nem érdeke Fürednek. Véleményem szerint el kell bontani az épületeket, most megvan ehhez a jogalapunk – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Bóka István, a város polgármestere.

Sok a tulajdonos

Az épületek felszámolása azonban csak akkor lehetséges, ha megszüntetik a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges.

A végén még kisajátítás lesz a dologból

Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben. A gond a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező, kistulajdonos jelenti, velük kellene megállapodni. A város már a kisajátításban is gondolkodik.

25 éve nyűglődnek vele

A görög falut 1995-ben kezdték el építeni, majd a vállalkozás csődbe ment így csak 10 évvel később nyílt meg, de utána is döcögött a működése. A faluban összesen 46 épület van, melyek között több étterem, bár, diszkó és hotel üzemel. Az éjszakai nagy bulikat rendeznek, de nappal inkább szellemvárosról van szó, ráadásul rendkívül tájidegen.

Parkot képzelnek a helyére

A megvásárlás és bontás után olyan funkciót kell találni ennek a területnek, ami fedezi a költségeket és hosszútávon is biztosítja a működést. Egy nagy zöldterületet, parkot szeretnénk itt kialakítani szigorúan ellenőrzött lakófunkcióval – fogalmazott a polgármester, aki várja a fürediek észrevételeit is.

Jó hírt is kapott Balatonfüred

Kihirdették A tiszta és virágos Veszprém megyéért közterület-szépítési verseny idei nyerteseit. Balatonfüred kiváló minősítést ért el. Díjazták a település környezetének színvonalas kialakítását, a zöldterületek állapotát, a virágosítást, fásítást, a vonzó településképet.

Sokan neveztek

62 önkormányzat jelentkezett a versenyre. Pontozták a gyomtalanítást, parlagfű irtást, gyepesítést, a virágültetést, a fásítást, fák ápolását, a köztéri bútorzat állagmegóvását, a vízelvezető árkok rendbetételét, a közterület tisztaságát, takarítását valamint a településkép összhatását.

Az alpolgármester megköszöni

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy Balatonfüred egy élhető, növényekkel, parkokkal és gondozott zöldterületekkel rendelkező város legyen, és maradjon a jövőben is – mondta a balatonfured.hu-nak Holczer András, alpolgármester.

A járvány miatt nem volt ünnepség

A veszélyhelyzetre tekintettel idén elmaradt a verseny díjátadó ünnepsége, az elért eredményt tanúsító okleveleket és dísztáblákat a megyei önkormányzat elküldte a településeknek.