A Somogy Megyei Főügyészség bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy férfival és nyolc társával szemben, akik a bűnszervezetben olyan számlázási láncolatot alakítottak ki, amelyen keresztül több százmilliós vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

2017-ben kezdődött az ügy  

A vád szerint a vádlottak 2017-től adóelkerülési céllal létrehoztak egy céghálózatot, melyen keresztül szójatermékeket importáltak Magyarországra.

Szlovéniából jött az áru

A szlovéniai Koper kikötőbe érkező terményeket a bűnszervezet élén álló egyik vádlott által irányított német cég névlegesen a stróman vádlottak vezetése alatt álló három magyar cégnek adta el, melyek működését valójában a bűnszervezetben vezető szerepet játszó másik két vádlott irányította.

Élelmiszerrel üzleteltek

A vádlottak a szójatermékekkel kapcsolatos importbejelentéseket a tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégek nevében tették meg, holott a terményt valójában két – az adóelkerülés hasznát realizáló – magyar cég közvetítésével értékesítették a belföldi felvásárlóknak azt a látszatot keltve, hogy már adózott, belföldről származó terményt forgalmaznak.

Titkos emailek

A bűnszervezetet irányító vádlottak a számlázi láncolatban részes, haszonhúzó cégeket vezető másik két vádlottal különböző, leplezett kommunikációra alkalmas mobiltelefonos alkalmazások, titkos email címek, illetve személyes találkozók alkalmával tartották a kapcsolatot, valamint a kommunikációjukban a hatóságok megtévesztése érdekében nehezen értelmezhető rövidítéseket használtak.

Az ÁFA-t akarták lenyelni

Az összehangolt cégháló működtetésével a vádlottak az import áruval kapcsolatos ÁFA fizetési kötelezettséget elkerülve, 2018 decemberéig több, mint 320 millió forint összegű vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Fegyházat kérnek rájuk

Az ügyészség a bűnszervezet vezetőire, illetve az alsóbb szinten működő vádlottakra egyaránt fegyházbüntetésre, közügyektől eltiltás, és pénzbüntetés kiszabására, valamint a jelentős összegű vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt a Kaposvári Törvényszékhez benyújtott vádiratában.

Az ügyészség ajánlata

A bűnszervezetben történt elkövetés miatt megemelt büntetési tételkeretben az ügyészség a bűncselekmény elkövetésében nyomatékosabb szerepet vállaló öt vádlottal szemben 6 és 10 év közötti, míg a hierarchiában alsóbb szinten álló négy vádlottal szemben 2 és 5 év közötti szabadságvesztés kiszabását indítványozta, ha a bűnösségüket az előkészítő ülésen beismerik.