Idén tavasszal is eljött a húsvét, a hosszú hétvégére pedig sokan le is utaztak a Balatonra egy kis kikapcsolódásra, pihenésre. Tihany hivatalos Facebook-oldalán viszont azt írták, lehet érkezni a tópartra, és szívesen is fogadnak mindenkit, de néhány fontos szabályt mindenképp betartanának a látogatókkal.

Így fogadják a vendégeket

Amint arról itt a BalatonKörnyéke.hu híroldalon is beszámoltunk, az ünnepi, hosszú hétvégére többen is leutaznak a Balaton-partra, hogy a magyar tengernél élvezzék a kikapcsolódást. A balatoni polgármesterek ugyan örülnek a sok látogatónak, de a járvány tomboló harmadik hulláma miatt mindenkitől az óvintézkedések betartását kérték, Tihany városvezetése pedig egy facebookos bejegyzésben közölte, milyen szabályok betartását várják el az oda érkező vendégektől. A BalatonKörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Tihany adott ki figyelmeztetést

Előteremtik a biztonságot

„Mi Tihanyban már azon gondolkodunk, hogy miképp tudjuk biztonságossá és élvezetessé tenni vendégeink látogatását” – olvasható Tihany hivatalos Facebook-oldalán, ahol azt is részletezték, mire számíthatnak most az érkező vendégeik.

Csak a természetben gyönyörködhetnek

A járvány miatt a látogatók a természeti attrakciók és az épített környezet kivételével nem tudják megtekinteni a múzeumokat vagy a kiállításokat, mert ezek most mind zárva tartanak. Szintén zárva vannak a kiegészítő szolgáltatások is, úgymint például a  Tourinform iroda, és a nyilvános vécék is csak korlátozott számban tartanak nyitva, viszont ezek ingyenesen használhatóak.

Ezekre is figyelni kell

A biztonságot szolgálják azok a korlátozások is, amelyek szerint a vendéglátó helyeken, fagyizókban, lángosos büfékben csak elvitelre szolgálnak ki. A megvásárolt ételt-italt nem lehet a közterületeken elfogyasztani, és a kötelező másfél-kétméteres távolságot is mindenkitől tartani kell.

Hatalmas terület

A bejegyzésükben azt írják, hogy Tihany hatalmas közterülettel rendelkezik, amelynek a gondozását az önkormányzat végzi. Mivel sokan érkeznek a Balaton-partra vagy a Belső-tó partjára sétálni, sportolni, ezért arra kérték a látogatókat, hogy vigyázzanak a hely tisztaságára és épségére.

Ne szemeteljünk

A Balaton-parti község arra is felhívta a figyelmet, hogy a járvány így is nagyon megterheli a települést, ezért arra kérnek mindenkit, hogy a látogatásuk és a kirándulások során a keletkező szemetet ne hagyják a településen, hanem vigyék haza, és otthon dobják ki.

Fejlesztenek

Arról is írtak, hogy a pandémia nem állította le a fejlesztéseket, amelyek a településen zajlanak. Megkezdődtek a felújítások a Mádl Ferenc téren, az Apátság előtti lépcsősornál és a környezeténél, valamint az Árpád utcában is elkészül a Tihanyi Alkotók Háza. Azt ígérték, az idén befejezik a Skanzen felújítását, és ismét látogatható lesz a Halászcéh-ház és a Parasztgazda-ház.

Mutatjuk a teljes bejegyzést

Kiemelt kép: Tihany – Forrás: Facebook