December 24-én napközben műszaki mentésekhez riasztották a tűzoltókat, a szenteste azonban Mezőtúron, Badacsonytördemicen, Keszthelyen, Miskolcon és Debrecenben is pusztító erejű tűzesetbe torkollott – írja a katasztrófavédelem honlapja

A segélyhívások harmada vakriasztás

December 24-én 150 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez. A tűzoltóknak 35 tűzesetnél kellett beavatkozniuk és 66 műszaki mentést hajtottak végre. A műveletirányítási központokba 45 téves és 3 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett.

Ketten haltak meg az utakon karácsonykor

Napközben az utakon tegnap két ember vesztette életét: a délutáni órákban egy kisbusz és egy gépkocsi karambolozott az M0-ás autóút 47-es kilométerénél, néhány órával később pedig a Baranya megyei Beremend határában borult árokba egy autó. Az eseteknél a budapesti, illetve a siklósi hivatásos tűzoltók és a beremendi önkéntes tűzoltók avatkoztak be.

Gyertya okozta a baj a Balatonnál

Szenteste ezután több lakásban csaptak fel a lángok. Mezőtúron egy családi ház és melléképülete égett, majd az éjjeli órákban a Veszprém megyei Badacsonytördemicen gyertyától kapott lángra egy százötven négyzetméter alapterületű épület tetőszerkezete.

Keszthelynél is nagy volt a baj

December 25-én kigyulladt egy családi ház Keszthelyen, a Verébhegyi úton. Teljes terjedelmében ég a mintegy 80 négyzetméter alapterületű, tetőtér-beépítéses épület.  A keszthelyi és a pacsai hivatásos tűzoltók a tetőt megbontva fojtották el a lángokat, és oltják a még izzó részeket.

Még több tűzeset

Miskolc külvárosában húzódó Nagy király dűlőn ugyancsak egy családi ház égett. Tárnokon egy adventi koszorú miatt égett egy családi ház, péntek hajnalban a debreceni Füredi út egyik többemeletes társasházának egyik nyolcadik emeleti lakása égett teljes terjedelmében, a tűzoltók itt két embert mentettek ki a lángok közül.

Főleg a gyertyák veszélyesek

A legtöbb lakástüzet gyertyák okozzák, ezért egyetlen percre se hagyjuk magukra az égő gyertyákat, sőt éjjelre a fényfüzért is húzzuk ki a konnektorból. Az ünnepi menü elkészítésénél és újramelegítésénél ne felejtsük a tűzhelyen a finomságokat, mert ezek is tűzhöz vezetnek.

Óvatos vezetést kérnek

Karácsony első napján sokan meglátogatjuk távolabb élő rokonainkat. Vezessünk óvatosan, hogy mindenki biztonságban megérkezzen.

2000-en vigyáznak ránk

Karácsonykor is kétezer szolgálatban lévő tűzoltó és csaknem ötszáz jármű van készenlétben, akik riasztást követően 120 másodpercen belül elindulnak segíteni oda, ahol baj van. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy ne velük kelljen karácsonyozni.

Egy szörnyű bűncselekmény is történt

Életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba a mentők az Újpesten csütörtök reggel megkéselt rendőrt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A támadót a sérült járőr társa lelőtte.

Az eset Budapesten, a IV. kerületben történt

Egy IV. kerületi, Kassai utcai társasház lépcsőházában emeletről emeletre rohangált egy férfi és közben agresszívan ütötte, rugdosta a bejárati ajtókat. A zavartan viselkedő támadó minden előzmény nélkül késsel többször megszúrta a férfi rendőrt, egy 26 éves őrmestert. A járőr társa, egy 23 éves őrmesternő – társa és saját élete védelme érdekében – használta szolgálati lőfegyverét, 10 lövést adott le a támadóra, egy 35 éves délegyházi férfira, aki a helyszínen meghalt.

Életveszélyben van

A rendőrség közlése szerint a megszúrt rendőrt életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, kolléganője fizikailag nem sérült meg, de sokkos állapota miatt megfigyelésre szintén kórházba került.