Hatalmas pénzeket lehet kaszálni az illegális halkereskedelemmel, azonban ez ellen szeretné felvenni a harcot a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Legutóbb egy 37 éves férfi ellen emelt vádat az ügyészség, amiért a horgász hatalmas pontyokkal kereskedett, az ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében pedig új eszközöket vezetne be a halőri szolgálat.

Balatoni halakat fogott ki

Amint arról itt a BalatonKörnyéke.hu híroldalon is beszámoltunk, egy horgászengedéllyel rendelkező 37 éves férfi 2020 júniusában kifogott két óriási pontyot Balatonkenesénél, a halakat pedig – ahelyett, hogy visszadobta volna azokat a Balatonba – eladta egy tógazdának. Az egyik kifogott hal egy 17 kilós egyed volt, míg a másik egy 120 centis, 28 kilós kapitális ponty. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Balatonkenesénél fogta ki a halakat

Eladta a halakat

A horgász jó pénzt szerzett a halakkal, ugyanis azokat eladta egy Tolna megyei horgásztó tógazdájának, aki 345 ezer forintot fizetett az állatokért. Mint utólag kiderült, a halak értéke 535.500 forint volt. Később a nagyobbik halat ismét kifogták a tóból, majd a fényképezést követően visszaengedték.

Hatalmas pontyokkal kereskedett

Forrás: Ügyészség

Felismerték a halat

A balatoni halgazdálkodást végző társaság azonban felismerte a jellegzetes sérüléseiről a hatalmas pontyot, ezért felvették a kapcsolatot a halastó gazdájával, hogy a pontyot visszaszerezzék. A halat újból kifogták, a cég munkatársai pedig elszállították és visszaengedték a Balatonba. Végül az ügyészségen kötött ki az ügy, és a horgászt, valamint a tógazdát lopással vádolták meg, majd mindkét férfit 2-2 évre próbára bocsátották azzal, hogy a horgásszal szemben vagyonelkobzást is alkalmaztak. A végzés nem jogerős.

Így védenék a halakat

Szabó János, a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetségének elnöke azt mondta, szükség van a hatékony védelemre, hogy megőrizzék a halaikat. Ennek érdekében testkamerával, éjjellátóval és távcsővel is segíteni szeretnék a most alakuló megyei halőri szolgálatot. A tizenöt tagból álló csapat március második felétől kezdi a helyszíni ellenőrzéseket – írja a Likebalaton.hu.

Ellenőrökkel készülnek

„Összesen ötvenkét somogyi egyesület tartozik hozzánk” – mondta Szabó, aki hozzátette, hogy vannak olyan kisebb tavaik is, ahol nem tehetik meg, hogy halőröket alkalmazzanak. Részben nekik is akarnak segíteni a megyei halőrszolgálattal, a tervek szerint a csapat rendszeresen végezne vizsgálatokat Somogy megyében.

Ez lenne a munka

A hivatásos halőrök mellett a Somogy megyei egyesületekből szolgálatra jelentkezők párban látnák majd el a feladatot. Természetesen ők nem a nap 24 órájában végeznének ellenőrzéseket, a hangsúly inkább a megelőzésen lenne. Szabó János szerint hiánypótló szolgáltatásként indítják el a programot.

Szabályos horgászatot akarnak

Az egyesület azt szeretné elérni az új szolgáltatással, hogy mindenhol szabályszerűen pecázzanak a horgászok. A komoly célkitűzéshez komoly felszerelést is biztosítanának, így a halőri autó és a ruházat mellett pályázati forrásból távcsövet, éjjellátót és testkamerát is vásárolni szeretnének. Ezenfelül még a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) pályázatán is indulnának.

Nem akarnak több gondot

Szabó arról is beszélt, hogy somogyi horgászvizeken többször előfordul, hogy a horgászok nem írják be a kifogott halat, máskor pedig az a baj, hogy több bottal horgásznak és a fogási naplójukat nem vezetik. A halőrök közfeladatot ellátó személyek, akik arra törekednek, hogy mindenhol szabályosan horgásszanak. A szövetségnek egyébként a rendőrséggel is van kapcsolata, a szabályozást pedig az egész megyére szeretnék kiterjeszteni. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay