Lopás miatt emelt vádat egy Balaton környéki horgász és egy halastó gazdája ellen a Veszprémi Járási Ügyészség, mivel a horgász két termetesebb pontyot is kifogott a Balatonból, melyeket aztán eladott a tógazdának. A nagyobbik, 120 cm hosszú, már többször kifogott pontyot sikerült felismernie a balatoni hatóságoknak, így az vissza is került a magyar tengerbe, de a másik hal beazonosítása nem volt lehetséges.

Horogra akadtak

Az ügyészségi vádirat szerint a horgászengedéllyel rendelkező 37 éves férfinak 2020 júniusában Balatonkenesénél nagy szerencséje volt, ugyanis két halat is kifogott a Balatonból, egy 17 és egy 28 kilós pontyot. A halakat a kifogásukat és fényképezésüket követően vissza kellett volna engednie a tóba, de a férfi ehelyett eladta azokat egy Tolna megyei tógazdának. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Balatonkenesénél fogta ki a pontyokat

Ismert halat fogott ki

A 37 éves horgásznak csakugyan nagy szerencséje volt Balatonkenesénél, ugyanis a nagyobbik, 120 centis hal, melyet kifogott, egy óriási hal volt, amelyet a korábbi években fényképeken megörökítve már többször is kifogtak a Balatonból. Ugyanakkor a korábbi kifogásoknál valamennyiszer visszaengedték a kolosszális halat a vízbe, viszont a férfi nem így tett. EZ IS ÉRDEKELHET: Jól járnak a ragadozó halak, ki tudja, hogy mit szólnak ehhez a balatoni horgászok?

Eladta a halakat

Kifogásukat követően a férfi – aki egyébként nem rögzítette a nyilvántartási naplóban a halak kifogását – eladta a pontyokat egy Tolna megyei horgásztó 66 éves tógazdájának. 345.000 forintos összegben állapodtak meg, miközben a két hal valós értéke 535.500 forint volt, és a tógazda tudta, hogy a halak a Balatonból származnak, a horgász onnan lopta azokat. FONTOS: Komolyan változik a balatoni horgászrend, nem mindennek fogsz örülni

Meglett a nagyobbik

A nagyobbik, óriási halat később kifogták a horgásztóból, és a sikert büszkén posztolták az interneten, majd a pontyot visszaengedték a tóba. Mivel azonban a hal jellegzetes sérülésekkel rendelkezik, ezért a balatoni halgazdálkodást végző gazdasági társaságnál felismerték, és jelezték a tógazdának, hogy az állat a Balatonba való.

Újra kifogták

A figyelmeztetést követően a hatalmas pontyot újból kifogták a tóból, ekkor a tógazda értesítette is a cég munkatársait. Ezt követően a halőrök elszállították a halat és visszaengedték a Balatonba. DURVA: Horgászni mentek, megölte őket a szén-monoxid

Kifizették a másik halat

Miután a másik, kisebbik hal beazonosítása nem volt lehetséges, ezért a fennmaradó 107.000 forintos kárt a horgász megtérítette a sértettnek. EZT IS OLVASD EL: Százmilliókat költenek a horgászok a Balatonnál, közben rengeteg iszapot emeltek ki a tóból Balatongyöröknél

Ezt indítványozták

Az ügyben eljáró vádhatóság a büntetlen előéletű horgásszal és a tógazdával szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben próbára bocsátásra tett indítványt a Veszprémi Járásbíróság felé. Ezenfelül a haltolvaj horgásszal szemben vagyonelkobzást is indítványoztak.

Így döntött a bíróság

A bíróság az ügyészi indítványnak helyt adva az időközben meghozott büntetővégzésével a két elkövetőt 2-2 évre próbára bocsátotta, továbbá a horgásszal szemben vagyonelkobzásról is döntött. A végzés nem jogerős. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kifogott hal – Forrás: Ügyészség