Szilveszterkor tilos a közterületi tűzijáték, a magánterületről azonban az alacsony kockázatú, 1-es és 2-es kategóriába tartozó eszközök indíthatók. Erről tett közzé állásfoglalást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Magyarán érdemes vigyázni állatainkra a mai este.

Akkor most mit lehet?

A járvány elleni védekezés miatt az idei szilveszteren tilos a közterületi tűzijáték és magánterületen is csak az alacsony kockázatú, 1-es és 2-es kategóriába tartozó eszközök használhatók – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t.

A komolyabbakat nem lehet megvenni

Mukics Dániel közölte: ez azt is jelenti, hogy a megszokott szilveszteri pirotechnikai termékek nem is érhetők el a kereskedelemben.

A két engedélyezett kategória

A tűzijátékok két engedélyezett kategóriájába tartozik például a lakáson belül is használható játékos eszközök, mint például a tortatűzijáték, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt.

És a második

A második osztályba olyan alacsony kockázatú kis tűzijátékok tartoznak, amelyeket a szabadban kell felhasználni. Ezeket, ugyancsak a mennyiségi korlát betartásával, a 16 évesnél idősebbek egész évben megvásárolhatják.

Amit biztosan nem lehet

A harmadik osztályba a közepes, szabadtéri használatra szánt tűzijátékok tartoznak. A járvány előtt ezeket lehetett december 28. és 31. között megvásárolni és szilveszterkor felhasználni, ám idén tilos az árusításuk és a felhasználásuk is.

Közterületen tilos

Az idén tehát csak az első két kategóriába tartozó tűzijátékokat lehet megvásárolni és felhasználni, ám közterületen ezeket is tilos működtetni. Ez azt jelenti, hogy csak kertes házak udvarán van lehetőség a működtetésükre.

Az erkély is tabu

A társasházak erkélye például nem minősül szabadtérnek, ott a balesetvédelmi utasításában szereplő védőtávolságot nem is lehet betartani – tette hozzá.

Elfogtak egy zugárust

Tiltott pirotechnikai termékeket áruló férfi ellen indítottak eljárást a fővárosi rendőrök – közölte a BRFK a rendőrség honlapján.

Csomagtartóból árult

A közlemény szerint egy XV. kerületi benzinkúthoz kértek rendőri intézkedést szerdán, mivel ott egy férfi úgy akart tiltott pirotechnikai termékeket értékesíteni, hogy embereket szólított le az utcán.

Hivatásos állatmentők az utcán lehetnek

Felmentést kapnak a kijárási tilalomra vonatkozó rendelkezések alól az állatvédők szilveszter éjszakára – közölte az állatvédelemért felelős miniszteri biztos az MTI-velOvádi Péter kiemelte, az igazolást csak azoknak a civil szervezeteknek az esetében fogadja el a rendőrség, amelyek alapító okiratában az állatvédelem a fő tevékenység.