Az éttermi árak nagyon elszaladtak Magyarországon, már nem olcsóbb nálunk éttermezni, mint a legtöbb nyugat-európai országban. Mivel a vendéglátósok már nem tudják hová emelni az ételek árát, felemelték a szervizdíjat. Sok étteremben már nem 10, hanem 15 százalékos szervizdíjat számolnak fel.

Kevesebben járnak étterembe

Aki megengedheti magának, hogy étterembe járjon, pontosan tudja, hogy mennyire megemelkedtek az árak. Ez látszik a forgalmon is. A vendégek ugyanis a magas árak miatt már egyrészt kevesebbet járnak étterembe, másrészt ha el is mennek, akkor sem fogyasztanak annyit, mint korábban. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokan csak főételt kérnek

Szakértők szerint egy minőségi főételt ma már nem lehet 5000 forint alatt kínálni. A jobb minőségű ételek inkább 6-7 ezer forintba kerülnek. Az éttermekben az egy vendégre jutó 2 tányérnyi fogyasztás, nagyjából 1,8-re csökkent. Ez azt jelenti, ha egyszerre 10 vendég megy el vacsorázni, akkor átlagban 18 tányérból esznek. Vagy az előételt hagyják ki, vagy a desszertet, vagy csak egy fogást esznek, leves nélkül.

Megemelték a szervizdíjat

A vendéglátósok szerint nem igazán marad más választás, mint a szervízdíj emelése – mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Portfolio-nak. A szakember szerint úgy tisztességes, ha a vendég az étlap alapján látja, hogy a rendelésénél milyen költségekkel kalkulálhat. 

A személyzetet illeti a szervizdíj

Arra a felvetésre, hogy általánosságban nem a feltüntetett fogyasztói árakban, hanem csak egy százalékos mérték feltüntetésével találkozunk a szervizdíjjal, úgy reagált, hogy „ez jogszerű, de nem vendégbarát” megoldás. „A bevételnek ez a része a személyzetet illeti, és a lényege, hogy kedvezőbb adózással lehet így az alkalmazottaknak plusz jövedelmet biztosítani” – mondta a szervizdíjról.

Sok a baj

Az elmúlt időszakban az éttermeket is sújtotta az energiaárak emelkedése, az alapanyagok drágulása, vagyis összességében a rekordmértékű infláció, miközben a béreket is emelniük kell. Idén a legtöbb étterem legalább 10%-kal növelte a kereseteket, hiszen a vendéglátásban továbbra is érdemi munkaerőhiány tapasztalható. Ezeket pedig a fogyasztói árakban is érvényesíteniük kellene, de nem mindig tudják megtenni.

Egyre drágább minden

A szervizdíj adózása kedvezőbb, mivel az áfa levonása után csak a 18,5 százalékos tb-járulékot kell megfizetni. Az állam a könnyített adózási módszert a vendéglátóiparban magas munkaerőigény és alacsony bevételek miatt vezette be, így segítve a bérek kifizetését és fehérítését. A vendéglősök tapasztalata szerint ahol bevezették a szervizdíjat, jelentősen visszaesett a borravaló mennyisége, hiszen a vendégek a szervizdíjat egyfajta borravalóként értelmezik, így nem adnak jattot még a kiváló kiszolgállást nyújtó pincéreknek sem. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció