Két éven át mérték fél a Balatonhoz látogatók igényeit még a járvány előtt. Arra voltak kíváncsiak, hogy a turisták milyen fejlesztéseket szeretnének látni a különböző tóparti településeken. Ezt a tanulmányt adták most közre.

Ezek a népszerű települések

2018-ban Siófok (fejlesztési javaslatot megfogalmazók 17,6%-a), Balatonfüred (12,6%), Balatonalmádi (8,8%), Keszthely (8,5%), Zamárdi (5,3%), Tihany (5,0%) és Vonyarcvashegy (5,0%) voltak. A 2019. évi megkérdezés során a legnépszerűbb desztinációk köre hasonló: Balatonfüred (18,2%), Siófok (12,5%), Keszthely (7,9%) és Tihany (5,5%) – áll a tanulmányban.

A Balaton megközelítése

A megkérdezettek, helyszíntől függetlenül szinte mindenhol a tó megközelítését tarották fő fejlesztendó lépésnek. Jobb és környezettudatos közlekedés fejlesztést várnak el, legtöbb említés Keszthelyen, Balatonfüreden, a parkolóhelyek bővítése, kiépítése és a közutak minőségének javítását nagyon sokan említették Balatonalmádi esetében.

Parkolóházat is elképzeltek

Tihanynál a település szélére parkolóházat javasol valaki. Balatonfüreden „kevesebb apartmanházat és több ingyenes parkolást szeretnének, Balatonalmádiba bérelhető kerékpárokat látának szívesen.

Ahol a kerékpárútra tettek javaslatot

Több településen (Keszthely, Zamárdi) a parkolási lehetőségek bővítése mellett a kerékpárút javítását, fejlesztését is megemlítették. „Balaton körüli kerékpárutak folyamatos karbantartása, felújítása” (Zamárdi).

Az internettel sem mindenhol elégedettek

Néhány kisebb balatoni településen az internethálózat erősségét is kifogásolták a válaszadók (Vonyarcvashegy).

Lepukkant épületek

A válaszadók néhány esetben említették a strandok, azok vizesblokkjainak (pl. Tihany) és a szórakozóhelyeknek a felújítását (Vonyarcvashegy). Ugyanitt elvárnák a kerti mozi újranyitását is.

Szolgáltatásfejlesztés

A nyitva tartás bővítése, amit szinte minden balatoni településen megneveztek, valamint az éttermi, éjszakai szórakozóhely kínálat minőségének javítása. „hosszabb termelői piac nyitvatartás” (Balatonfüred) „A nyári időszakon kívüli időben több vendéglátóipari egység lehetne nyitva (Balatonalmádi) „több óriáscsúszda” (Vonyarcvashegy).

Képbe kerül a kutya

Az új szolgáltatások körébe sorolható az állatbarát szolgáltatások bevezetése (állatbarát éttermek, kávézók, szálláshelyek és strandok kialakítása) „több állatbarát szálláshely kialakítása” (Balatonfüred) „kutyás strand, kutyafuttató terek” (Keszthely) „élőzenés, jazz, blues klubok létesítése” (Balatonfüred)

Fontos, de kevesek által javasolt dolgok

 (Siófokon a Sió csatorna tisztítása, Balatonvilágos esetében elhangzott, hogy a gyalogos forgalom számára jobban kiépített útra lenne szükség és Balatonalmádiban is igény mutatkozik a biztonságos gyalogos közlekedésre, járdát szeretnének az autóút mellé.

Hány Zimmer Feri él még a Balatonnál?

A humán erőforrás fejlesztése csak néhány megkérdezett említésében jelenik meg, az is elsősorban a vendégbarátságra, vendégszeretetre, a turisták elfogadására irányult. „Megfelelő szakmai tudással rendelkező szakács felvétele” (Balatonfűzfő) „Turizmus és a turisták iránti szeretet és elfogadás” (Vonyarcvashegy).