Évente megismétlődő jelenségre figyeltek fel az ELKH Földtani Intézetének Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársai Tihanyban. Akkora buli volt a túlsó parton Zamárdiban, hogy a földrengéseket mérő szeizmográfok is bejeleztek.

Beleremegett a föld

Földrengésre utaló jelek jelentek meg a tihanyi ELKH Földtani Intézetének Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium műszerein. Kiderült a Balaton túlsó partján, Zamárdiban akkora volt a buli a Balaton Soundon, hogy a föld is beleremegett a rajongók ugrálásába. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kimutatható a hangulat

A Balaton Sound-on fesztiválozók ismét megmozgatták a talajt! Dimitri Vegas & Like Mike okozta a legnagyobb földrengést ma este. Az ábrán a tihanyi állomásunk regisztrátuma látható – írja posztjában az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma, amit a Blikk vett észre.

Egyszerre ugráltak az emberek

A fesztivál földrengető hatása egészen este 11-ig volt érzékelhető a tihanyi mérőállomás műszerei számára, ahogyan egyszerre ugrált több ezer fesztiválozó.

Mutatjuk az ábrát:

Kábítószer a vízben

Ahogy tavaly írtunk róla, megnőtt több kábítószer jelenléte is a Balaton vízében a 2017 és 2019 között rendezett Balaton Soundok után – erre jutott egy magyar kutatás. A tanulmányban ugyan nem nevesítik a magyar fesztivált, de a szövegből kiderül, hogy a Balatonról van szó, a mintavételi helyekből, időpontokból és a látogatószámokból pedig ki lehet következtetni, hogy a Balaton Sound a fesztivál.

Sokszor vizsgálták

A kutatók Zamárdinál, a fesztivál területének három pontján vizsgálták a Balaton vizét. Méréseket végeztek a Balaton Sound előtt 3 hónappal, majd egy héttel a fesztivál kezdete előtt, később pedig a Sound végezte után egy nappal, egy hónappal majd 4 hónappal.

10 kábítószert találtak

A vízmintákban 10 tiltott kábítószer nyomát mutatták ki, szinte mindegyik kizárólag a fesztivál utáni napokon volt jelen a vízben, így összefüggés mutatható ki az esemény és a kábítószer-használat között.Legmagasabb koncentrációban a kokaint, a ketamint, illetve az ecstasy fő hatóanyagát, a 3,4-metiléndioxi-N-metamfetamint (MDMA) mutatták ki.

Kockázatos mennyiség

A kutatási eredmények alapján a tramadol jelenléte volt állandó, de a mennyisége nem közelítette a kockázati határértéket, a fesztiválhoz köthető rekreációs szerek közül néhány azonban átlépte ezt a küszöböt. A 2019-ben megugró kokainkoncentráció az alacsony kockázati kategória eléréséhez volt elég, míg közepesen kockázatosnak ítélték a ketamin és az MDMA mennyiségét a vízben egy nappal a fesztivál után.

Vizelettel kerülnek a tóba a szerek

A 2017-es és 2019-es Balaton Soundról származó minták hasonló szennyezettségi profilt mutattak, amit a kutatók a két évben tapasztalt hasonló időjárási körülményekkel magyaráztak – írja a Qubit. A fesztiválok után mindkét évben megérkezett az északi szél, és csökkenthette a fürdőzők számát, valamint hozzájárulhatott a kábítószerek hígulásához és szétterjedéséhez. A kutatók szerint főként a vizelettel kerültek a tóba a szerek.

Csak a vizet vizsgálták

A kutatók azt írták, hogy „a fesztivál területén a tiltott kábítószerek környezeti terhelése várhatóan sokkal nagyobb, mint amit megfigyeltünk, mivel a szárazföldi forrásokat (pl. a rögzített és mobil WC-ket, bokrokat) nem vettük figyelembe a vizsgálatban”. Bár az egy alacsony és két közepes kockázatú drogkoncentráció nem vészes, de azt a kutatók is hangsúlyozzák, hogy egyelőre kevés vizsgálat készült arról, hogy az ilyen koncentráció milyen hatással van az élővilágra. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balaton Sound