Több vendéglátó egységnél volt tapasztalható a Balaton környékén, hogy nem mindenki nyitotta ki a belső tereit a vendégek előtt. A magyarázat arra, hogy miért nem nyitottak ki többen, az az, hogy tartanak a védettségi igazolvány miatt kialakuló konfliktusoktól.

Kártya nélkül nincs buli

A Balaton térségében furcsa módon nem minden vendéglátóhely nyitotta ki a belső tereit, pedig a nyári szezon már nagyon közel van, és a nyitva tartó helyek így simán beelőzik a zárva levőket. Több vendéglátóhelyen azonban inkább maradnak a belső terek zárva tartása mellett, mivel attól tartanak, a védettségi igazolvány miatt konfliktusok alakulnak ki – írja az ATV.

Gyenesdiáson egy cukrászda is így döntött

Csak terasz van a cukrászdában

Gyenesdiáson egy cukrászda tulajdonosa döntött úgy, hogy egyelőre nem nyitja meg a helynek a belső tereit, jelenleg csak a teraszon szolgálják ki a vendégeket. A teraszokon az is leülhet, akinek nincs védettségi kártyája. Ezt a cukrászda tulajdonosa egy jobb megoldásnak tartja, minthogy társaságokat kellene szétválasztani a kártya hiánya miatt. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Családon belül sincs mindenkinek kártyája

Az is gyakori, hogy egy családon belül sincs mindenkinek védettségi igazolványa, ami újabb vitaforrás lehet egy nagycsaládi ebédnél. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint ugyanis, ha nincs mindenkinek kártyája, akkor a rokonok sem fogyaszthatnak együtt.

Kerülik a vitákat

„Miután nem szerettünk volna olyan helyzeteket teremteni vagy olyan helyzeteknek az elszenvedői lenni, amikor esetleg kellemetlen szituációba kerülnek a vendégeink vagy akár mi vagy a dolgozóink, ezért döntöttünk úgy, hogy nem adunk teret annak, hogy bárkinek vitatkoznia kelljen vagy bizonyítania, hogy márpedig van igazolványa, csak otthon hagyta” – nyilatkozta az ATV Híradójának Kövérné Kalmár Mónika, a Móni Cukrászda tulajdonosa.

Tényleg ez a megoldás?

„A vendégek nagyon örülnek az ötletnek, úgy vélik így sok konfliktus elkerülhető: „Nagyon örültem, mert ha bent lennénk szűk is lenne a hely, meg hát állandóan igazoltatni mindenkit az gondolom a személyzetnek is nehézkes, nekünk meg így sokkal könnyebb, hogy le lehet ülni gond nélkül a teraszon” – mondta egy vendég.

Van ellenpélda is

Van azonban olyan hely is, például Keszthelyen, ahol egy étteremben kinyitották a belső tereket és a teraszokat is. A tulajdonos azt mondja, hogy most már nem is kérik el a védettségi igazolványt, ugyanis a vendégek saját maguktól felmutatják.

Betartják a szabályokat

A Balaton környéki vendéglátósok összességében arról számoltak be, hogy a vendégek figyelnek a korlátozó intézkedésekre és betartják az óvintézkedéseket, ahogy a másfél méteres távolságtartást is. Többek szerint a fogyasztókat akkor sem kell figyelmeztetni, amikor felállnak az asztalról, mert valamennyien visszaveszik a maszkjukat.

Jön a hosszú hétvége

A hosszú hétvége miatt minden valószínűség szerint többen is le fognak utazni a Balatonra. A járványügyi szabályoknak megfelelően május 14-én nyitottak újra a siófoki fizetős strandok. A Nagystrand számos újdonsággal készült az újranyitásra, míg Siófokon a Plázs pünkösdre tervezi a nyitást. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels