Kilenc év börtönre ítélte a Győri Ítélőtábla azt a bakonyi fiatalembert, aki egy ollóval esett neki a szomszédjának. A férfi azért követte el az életveszélyes támadást, mert hangokat hallott, amelyek őt cselekvésre uszították.

Kimondták bűnösségét

Emberölés kísérlete miatt bűnösnek mondta ki a férfit a Veszprémi Törvényszék, amely a gyilkossági kísérlet, a magánlaksértés és zaklatás vétségében 11 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a tettest. Kikötötték, hogy a férfi legkorábban csak a büntetése kétharmadánál szabadulhat ki feltételesen a börtönből – írja a Veol.

Bakonyi férfi állt bíróság elé

Enyhítést kértek

Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyészség súlyosításért, míg az elkövető és védője felmentésért, valamint a minősítés megváltoztatásáért, a büntetés enyhítéséért nyújtott be fellebbezést. A felülbírálások miatt az ügy átkerült a Győri Ítélőtáblára, ahol a bíróság a minapi nyilvános ítéletével részben megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét: a férfi büntetését 9 évre enyhítette. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt mondta a pszichiátriai szakvélemény

Az elsőfokú eljárásnál  pszichiátriai szakvélemény született, amely kimondta, hogy a férfi a támadás elkövetésekor olyan torz pszichés állapotban volt, amelyet a korábbi, huzamosabb ideig fennálló alkohol, drog – és egyéb tudatmódosító szer hatása okozott. Emiatt a férfi az önhibájából követte el a bűncselekményt.

Lehet, nem is volt meg benne a szándék?

Az elkövető ügyvédje azzal érvelt, hogy a védencének nem volt emberölési szándéka, hiszen a kábítószerek beszűkítették a tudatát, és az elkövetéskor nem tudott tisztán gondolkodni. Ezt az érvelést azonban hamar elvetette az ítélőtábla, mivel a férfi a tettét éjjel, emberölésre alkalmas eszközzel követte el, ráadásul az áldozatát olyan testtájékon is megszúrta többször, ami életveszélyes sérülést is okozhatott volna neki. Mindezek igazolják a férfi emberölési szándékát, de arra még fent tartják a lehetőséget, hogy a férfit később, a büntetése után visszaengedjék a társadalomba.

Ez történt a végzetes napon

A bírósági tényállás szerint az 1985-ös születésű férfi a szülei házában élt, számítógépes grafikák készítésével foglalkozott. Naponta 14-15 üveg sört is legurított, esetenként nyugtatót is szedett be mellé. Emiatt néha hallucinált, hangokat hallott, képeket, számokat látott, amelyek cselekvésre utasították.

Megfenyegette a szomszédját

Szomszédjában hangosan vonyított egy láncra kötött kutya 2019. március 25-én, és emiatt a férfi átkiabált az ablakán keresztül a szomszédjának, hogy engedje el a kutyáját, különben baja esik, megöli őt.

Ismét hallucinált

Másnap éjfél körül a férfi ismét hallucinált, a hangok késztetésére pedig magához vett egy 20,5 cm hosszúságú ollót, amivel az utcán házról házra járt. Ezután bekopogott a szomszédjához, mert a hangoktól azt hallotta, hogy „intézd el”.

Berontott

Szomszédja ajtót nyitott neki, ám ekkor berontott a férfi, az illetőt a szobában lévő ágyra lökte, és közben az ollóval felé szúrt. Ezt követően kirángatta a szomszédot a teraszra, ahonnan az illetőnek sikerült az utcára menekülnie, de a férfi utolérte, ellökte, és többször is megpróbálta leszúrni az ollóval. A szúrások többségét elhárította a szomszéd, de közben megsérült. Végül sikerült kicsavarnia a támadó kezéből az éles eszközt. Az elkövető elmenekült, hazafutott, ahol a nyomozók őrizetbe vették. A szomszéd a kitartó, védekező magatartásának köszönheti, hogy életben maradt.

Nem akarta megölni

Korábban B. Sz. azt vallotta az előkészítő ülésen, a Veszprémi Törvényszéken 2019 novemberében, hogy nem akarta megölni a szomszédját. A Győri Ítélőtábla végül 9 év börtönre ítélte a férfit a 11 év helyett. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay