Harminc balatoni település és strand vizsgálatával elkészült az első balatoni lángostérkép. Természetesen az árakat mindenhol feltüntették, így most már tudjuk hogy a legdrágábban sima lángost 1050 forintért, legolcsóbban pedig 700 forintért lehet kapni a Balatonnál. A térképet a cikkünk alján éred el.

Körbejárták a Balatont

Körbejárták a Balatont, benéztek a strandbüfékhez és a csodálatosbalaton.hu szerkesztői összeállították az első balatoni lángostérképet. Összehasonlításként mindenhol feltüntették a sima lángos árát. Ez alapján meglehetősen nagy a szórás, hiszen 700 és 1050 forint között mozog az olajban sült tészta ára. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Legdrágább lángos

Ha ránézünk a cikkünk alján elérhető térképre, akkor azt látjuk, hogy a legtöbb büfében 900 és 100 forintba kerül a sima lángos. Azt gondolnánk, hogy a Balaton legdrágább lángosát az amúgy sem olcsó Balatonfüreden vagy Tihanyban, esetleg Siófokon árulják, de ez nem így van. A tó nyugati részén, a Keszthelyhez közeli Balatonberényben kínálják 1050 forintért, vagyis a legdrágábban a lángost.

Legolcsóbb lángos

Ha a legolcsóbb lángost keressük, akkor a déli parton fogjuk megtalálni, Balatonszárszón. Érdekesség, hogy a legdrágább ingatlanokról híres Balatonfüred és Tihany a lángosárakat tekintve meglehetősen visszafogott, hiszen 800 forintért lehet kapni ott lángost, míg Siófokon 1000 forint alatt nem árulnak lángost.

Strandkaja

Miért szeretjük ennyire a lángost? Nemzeti kajának tartjuk, pedig valójában a török hódoltság idején került hozzánk. Mindenesetre a legáltalánosabb és legolcsóbb strandkajának számít, ezért is fontos az ára. Egy négytagú család esetében, ha sima lángossal és üdítővel is számolunk, akkor nagyjából 6 ezer forintból megáll egy gyors ebéd a parton. Ez egyhetes nyaralást tekintve 42 ezer forintra jön ki.

Lángos és az ország állapota

A lángosárak jól mutatják az áremelkedés ütemét. Néhány évvel ezelőtt a sima lángosért még 4-500 forintot kértek, ma már ennek a dupláját. Időközben 10% fölé ugrott az infláció és az alapanyagok is nagyon megdrágultak. A lángos tehát sokat elmesél az ország állapotáról is.

A balatoni lángos receptje

Hogyan készül az igazi balatoni lángos? Meleg tejbe tesszük az 1 mk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Tetejére kevés lisztet szórunk. A fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük, kevés vízzel, sóval elkeverjük. Ezzel kenjük meg a lángost. A kovászhoz adjuk a többi lisztet, tejet szükség szerint, és jól kidolgozzuk, kelesztjük. Elosztjuk kisebb gombócokra, 15 percig kelesztjük, és olajos kézzel széthúzzuk, majd forró olajban kisütjük. 4 adaghoz a hozzávalók: 1 kg finomliszt, 5 dkg élesztő, 0.5 teáskanál cukor, 5 dl víz (vagy tej, szükség szerint), só ízlés szerint, 5 gerezd fokhagyma (ízlés szerint), 5 dl napraforgó olaj. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a Balatoni lángostérkép

Forrás: csodalatosbalaton.hu

Itt egy videó is a lángos készítéséről

Kiemelt kép: Tejfölös-sajtos lángos a Balatonnál – Fotó: BalatonKörnyéke.hu