Péntek hajnalban egy órakor kezdődik a Global Lake Marathon nevű 24 órás online konferencia-maraton a Balaton Fejlesztési Tanács szervezésében, amelyen öt kontinens élő tavait mutatják be, és osztják meg tapasztalataikat ingyenesen bárkivel, aki az interneten csatlakozik az eseményhez – közölte Molnár Gábor, a BFT munkaszervezetének igazgatója az MTI-vel.

Kötetlen párbeszéd

Molnár Gábor szerint nagy kihívás egy ilyen konferenciát összehozni, ahol a tudományos ismeretek-, tapasztalatok átadása mellett a kötetlen párbeszéden lesz a hangsúly. Hozzátette: nagyon kedvezőek a visszajelzések.

A világ élővilágáról is szó lesz

A konferencia résztvevői az Élő Tavak Hálózatának tagjai, öt kontinens tavait képviselik; többek között a Fülöp-szigetek, Kambodzsa, Srí Lanka, India, Mexikó, Kolumbia, Kanada, Afrika, Ausztrália és több Európai ország tavait.

A tavak védelme a cél

Molnár Gábor hangsúlyozta, a BFT munkaszervezete, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség évek óta kiemelt feladatának tekinti, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a tavak természeti, gazdasági és társadalmi jelentőségére, valamint a térségek integrált, program-alapú fejlesztésének szükségességére.

A sokszínűség bemutatása

Az online konferencia-maratonon szeretnék megmutatni a világon található tavak sokszínűségét, változatosságát. A résztvevők megismerhetik, hogy egy-egy térségben milyen kihívások jelentkeznek, melyek az alkalmazott beavatkozások tapasztalatai.

A Balaton fontosságáról is beszélnek majd

A szervezők a 24 órás konferencia végén kapnak szót, amikor a balatoni ökoszisztéma legautentikusabb képviselője, a tihanyi limnológiai kutatóintézet vezetője és szakértője tart előadást a Balatonról – mondta Molnár Gábor. Tájékoztatása szerint a rendezvény nyelve angol, de 8.00 és 15.00 óra között biztosítanak majd magyar szinkrontolmácsokat.

Te is bekapcsolódhatsz

A konferenciát a Zoom platformon keresztül rendezik és követhető lesz élőben a BFT YouTube csatornáján és Facebook oldalán (Balaton régió) is. A részvételi szándékot online kell jelezni ezen az oldalon, ahol a programtervezet is elérhető.

Az új amerikai elnök is járt a Balatonnál

Joe Biden1977-ben vette el második, jelenlegi feleségét, akiből hamarosan first lady lesz. Akkor úgy döntöttek Magyarországra utaznak és a Balatonnál töltik a mézesheteiket. Arról sajnos nem beszéltek, hogy merre jártak annakidején a Balatonnál, de feltételezzük, hogy biztosan voltak Füreden és Tihanyban.

Az akkori legolvasottabb újság is beszámolt róla

A Népszabadság akkor, 1977-ben azt írta, hogy „Magyarországra látogatottJoseph Biden szenátor az Amerikai Egyesült Államok szenátusa, külügyi bizottságának tagja Budapestre érkezett.”

Sok pártemberrel találkozott

A rövid cikkben hosszan felsorolják kikkel találkozott. Fogadta őt a minisztertanács elnökhelyettese, a Kulturális Kapcsolatok Intézetének elnöke, a külügyminiszterhelyettes, külkereskedelmi miniszterhelyettes, és együtt ebédelt az országgyűlés külügyi bizottságának egyik tagjával.