Hétfő hajnalban meghalt Soponyai Géza, a Balaton és a balatoni vitorlázás ikonja, Tunyogi Bernadett énekesnő-színésznő férje. Ahogyan mindenki ismerte, „Sopi”, 1985-ben építette az első hajóját, modelljei a balatonfüredi Vitorlázeumban is megtekinthetők.

Meghalt Sopi

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Soponyai Géza – vagy ahogy a vitorlázás szerelmesei hívták, Sopi- ma hajnalban örökre elvitorlázott… „- tájékoztatta a család a nyilvánosságot. Soponyai Géza a Balaton és a balatoni vitorlázás meghatározó személyisége volt, sportmúltja, kitartó hajóépítő munkája, az üzleti világban mindig megújuló- és alkalmazkodóképessége, tehetsége miatt sokak számára példakép. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tunyogi Bernadett férje volt

Soponyai Géza Tunyogi Bernadett színésznő-énekesnő férje volt. 2018 szeptemberében házasodtak össze, mindketten a vitorlázás szerelmesei. Egy nőknek rendezett vitorlásversenyen ismerték meg egymást.

’85-ben építette az első hajót

Soponyai Géza 12 éves korában a Csepel SC evezős szakosztályában kezdte sportpályafutását, ahol egy életre elköteleződött a vizes sportok iránt. A 70-es években surfgyártással, kölcsönzéssel, oktatással foglalkozott, a windsurf sport élvonalába került, bajnoki címet is nyert. 1985-ben barátjával közösen építették az első vitorláshajót üvegszálas műanyagból.

A fiával is épített hajót

Hajógyártóként és osztálykapitányként az első igazi nagy sikere a balatoni 50-es cirkáló nagy versenyosztállyá fejlesztése volt, amely a mai napig az egyik legnépesebb, és legaktívabb versenyosztály a Balatonon. Az állandó megújulás és fejlesztés reményében 2009-ben Hunor fiával együtt megépítette az első NAU 370 RUN-t, amely hajók azóta a Nauticboat zászlóshajóivá váltak.

Újabb vitorlást épített

Néhány évvel ezelőtt újabb vitorlást épített, a legújabb versenyhajó a NAUTEN, amely 2024-től a Magyar Vitorlás Szövetség elismert versenyosztálya. Élsportoló lévén amióta az első hajóját vízre tette azóta versenyszerűen vitorlázott mind szólóban, mind csapatban kormányos skipper-ként. Legnagyobb eredménye, hogy kétszer megnyerte a Balaton Marathon-t, 2009-ben a Fa Nándor alapította Balatonkerülő Szóló versenyt, háromszor kapott Magyar Bajnoki aranyérmet, több száz érem és kupa birtokosa különböző klub- versenyeken és bajnokságokon, mindezeket a sikereket az általa épített NAUTIC hajókkal érte el.

5 embert mentett ki

A 2000-ben rendezett Kékszalag futamán az óriási viharban, 5 embert mentett ki csapatával félbehagyva a versenyzést, amiért Fairplay-díjat kapott. Miközben sorra készültek az osztályhajók, nagy álma volt a Kékszalag elhódítása. Több speciális versenyhajót is épített erre a célra, melyek ma is a magyar tenger meghatározó egységei közé tartoznak. Nagy csatákban többször volt abszolút- második, handicap- első, egytestű hajó- első helyezett.

Nagyhajós flotta

A mindig innovatív, megújulni képes versenyhajóival Soponyai Géza beírta nevét a magyar vitorlázás történetének nagykönyvébe. Modelljei a balatonfüredi Vitorlázeumban is megtekinthetők. A sok évtizedes elhivatott hajóépítő munkája – amellyel mintegy 250 hajóval gyarapította a nagyhajós flottát – valamint a hazai új hajóosztályok megteremtésébe és a vitorlás közösség fejlesztésébe fektetett eredményes tevékenysége elismeréseként a Magyar Vitorlás Szövetség örökös tiszteletbeli tagságra jelölte.

Május 11-én tartják a megemlékezést

Mosolya, örök, töretlen optimizmusa, lelkesedése, örökre velünk marad! Sopi nyugodj békében! 2024. május 11-én Balatonfüreden, a Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitorlásversenyen tisztelői megemlékeznek Soponyai Gézáról. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Soponyai Géza – Forrás: Facebook