A hétvégén Balatonba fulladt fiatal srácok a szegénységből, az uzsorások uralta világból akartak kitörni, amikor elindultak munkát keresni a Balatonhoz. Dolgos fiatalok voltak, a testvéreiknek akartak pénzt adni, hogy kicsit jobban éljenek az ország eldugott sarkában, a borsodi kis faluban. Annyira örültek, hogy sikerült a tervük, hogy fürödtek is egyet a Balatonban. A srácokat egy darabig egy térfigyelő kamera is látta, most elmesélte a vízimentők főnöke, hogy mi volt a felvételen.

Életében először látta a Balatont

Amint arról korábban beszámoltunk, szombaton három fiatal került bajba Balatonvilágosnál. Egyikük most látta életében először a Balatont. Örömükben estefelé bementek fürdeni. A parttól messzire úsztak, pedig azon a szakaszon gyorsan mélyül a víz. Egy szörfdeszkán úsztak be a vízbe. Dávid és Szabolcs az unokatestvérükkel, Bélával vettek részt a munkával egybekötött pihenésen. Csupán egyiküknek sikerült a vízből kijönnie. A két másik fiú megfulladt. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindent látott a térfigyelő kamera

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője a Rádió 1-en Balázsék reggeli műsorában nyilatkozott. Elmondta, hogy az önkormányzat által rögzített kamera is felvette az esetet. A felvételen jól látszik, hogy a három, helyismerettel nem rendelkező fiú egy szörfdeszkát talál a szabadstrandon, majd azzal indul a vízbe – írja a Blikk.

Lecsúszott a deszkáról és bepánikolt

„Fölbátorodtak, mindig ebből szokott a baj lenni. Találtak egy szörfdeszkát, fú de jó, menjünk rá. Hárman rámentek, különben lehet látni a kamerán, hogy nagyon szépen gyalogosan mennek mindaddig, amíg derékig ér a víz, majd gondolták, felkapaszkodunk erre a szörfdeszkára és elindultak kifele, közben azonban, mivel hárman ültek a deszkán, az egyikük lecsúszott róla, bepánikolt, az egyik barát próbált segíteni rajta.” – nyilatkozta Bagyó Sándor a reggeli műsorban.

Összekapaszkodva merülnek el

Aki nem tud szakszerűen segíteni, az ne kezdjen mentésbe, mindig azt mondjuk, mert ennek az a vége, hogy összekapaszkodva gyakorlatilag elmerülnek– tette hozzá a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője.

Későn érkezett a segítség

Ezután a horgászok három-négy csónakkal siettek a megmentésükre, ám akkor már késő volt. A tragédia elkerülése érdekében a szakértő azt tanácsolja, még ha jó úszónak is tartjuk magunkat, akkor is ajánlott a mentőmellény viselete.

Elkeseredett édesanya

Tegnap megszólalt a 17 éves áldozat, Dávid édesanyja, Vaktai Beáta. Az RTL-nek azt mondta, abban bíztak, hogy élve megy haza a gyermekük. „Nagyon el vagyunk keseredve” – fogalmazott a könnyeivel küszködő édesanya. „A nagyobb testvérei tudják, mi történt, a kicsik annyit tudnak, hogy kórházban van Dávid. Nem merjük még megmondani nekik, mert kicsik. Idővel megmondom majd nekik, hogy hol van Dávid” – tette hozzá a szomorú asszony.

Nagyon drága a temetés

A 9 gyermekes család hagyományos temetést szeretne a 17 éves Dávidnak, nem akarják elhamvasztani a fiút, pedig az olcsóbb lenne. Akár egymillió forintba is kerülhet a holttestet haza hozni, Tornanádaska polgármestere és a település lakosai is felajánlották a segítségüket, de nem tudnak annyit összegyűjteni, hogy az mindent fedezzen. „Ennek a gyereknek olyan lelke volt, hogy segíteni akart a családjának. Volt bátorsága kimenni ebből a közegből és felvállalta, hogy 17 évesen segíti 8 testvérét” – mondta a borsodi kistelepülés polgármestere, Beri Tamás.

Lehetőség volt a balatoni munka

A tragédiával végződött balatoni munkavállalás jó lehetőséget ígért a borsodi fiataloknak. Tornanádaska az országhatár szélén fekvő hátrányos helyzetű kistelepülés. Az ott élőknek szinte semmilyen munkalehetőségük sincs, innét próbáltak kitörni a srácok.

Uzsorázás miatt lekapcsolták a polgármestert

A település polgármestere először 2011-ben került be a hírekbe, mert uzsorázás miatt előzetes letartóztatásba került. Az akkori rendőrségi közlemény szerint a polgármester boltjában helyiek jelentős felárral hitelre vásárolhattak, az áru értékét, vagy gyakran annak többszörösét a polgármester a hivatalon keresztül folyósított juttatásokból vonta le – mondta Gaskó Bertalan, a főkapitányság akkori szóvivője.

Őrizetbe vették

A 2011-ben még csak 38 éves polgármestert, 32 éves feleségét, valamint a polgármester 28 éves unokaöccsét gyanúsítottként hallgatta ki az Edelényi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya. Az őrizetbe vett faluvezető és felesége úgynevezett szociális boltot üzemeltetett a településen, ahol a község lakói a polgármester által meghatározott napi limit alapján élelmiszereket vásárolhattak hitelbe. A következő hónapban az adósoknak a felhalmozott, átlagosan 100 százalékos kamattal terhelt tartozásokat, a családjuk részére folyósított segélyekből kellett megadni. A polgármestert végül uzsorázásért nem ítélték el, de hatrendbeli közokirat-hamisításért igen.

Szerettek volna kitörni a szegénységből

2019-es választási győzelmét a kistelepülés polgármestere a Facebookra feltöltött videója szerint ruhástul egy jakuzziban állva, pezsgőt locsolva ünnepelte, miközben be is mutatott a kamerának, és azt kiabálta, hogy “ezt most besz*ptad, b*szki, ezt most besz*ptátok!” Nos, a Balatonba fulladt fiatalok ebből a világból próbáltak kitörni. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció