15 embert mentettek ki a vízirendőrök szombaton a Balatonból. A szántódi réven egy nő akadályozta a kompforgalmat, őt is kihozták a vízből.

15 embert mentettek ki

A siófoki, balatonfüredi és fonyódi vízirendőrök a másodfokú viharjelzés ideje alatt összesen tizenöt embert segítettek ki szorult helyzetükből szombaton. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

A vihar miatt kerültek bajba

Szombaton 14 órát követően a kánikulának véget vető viharos szélben elsodródott SUP-osok, egy gumikajakban evező férfi, egy 13 éves szörfös, valamint két mozgásképtelenné vált elektromos csónak utasai találták magukat olyan helyzetben a Balatonon, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. 

Akadályozta a kompot

Egy úszó hölgy pedig a Balaton Szántód rév előtti vízterületen a kompok közlekedését akadályozta, ezért őt testi épségének védelme érdekében a szántódi szabadstrandon helyezték biztonságba.

16-an fulladtak meg

Tavaly csak a Balatonba 16 ember fulladt bele, és 410 fürdőzőt kellett kimentenie a vízirendőröknek a magyar tengerből. Idén is már több vízbefúlás történt, és nemcsak a Balatonban, hanem más magyar folyókban és tavakban is.

Erre figyeljünk

A fulladás valós veszély, még a jó úszók számára is! Rengetegen szoktak el a fürdőzéstől, úszástól a pandémia óta, sokan azóta most először mennek nyaralni vízpartokra. A hőségben pedig fokozottan figyeljünk arra, hogy hogyan fürdőzünk, fokozatosan hűtsünk le testünket, ne ugorjunk a vízbe anélkül, a napszúrás, napégés, hőguta veszélyeire is fokozottan ügyeljünk.

Így kell vigyázni a gyerekekre

A gyerekekre pedig különösen kell figyelni, ebben a hőségben könnyen rosszul lehetnek a vízben, ha nem vízálló naptejet használunk, hamar le is éghetnek.

A rendőrség tanácsai

A rendőrség néhány jótanáccsal is szolgált viharjelzés esetére. Mint írták, elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.

Másodfokú viharjelzés

Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

Itt kell jelezni a bajt

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: vízimentők a Balatonon – Forrás: Balatonkörnyeke.hu