Visszakapta a siófoki házát az az idős francia asszony, akit másfél évig sanyargatott és tartott fogva egy negyvenes házaspár egy volt disznóólban. A Somogy Vármegyei Főügyészség Közjogi Szakága ugyanis pert indított azért, hogy az otthonából kiforgatott asszony visszakapja a ház tulajdonjogát, és meg is nyerte a pert.

Megvezették az idős asszonyt

Egy házaspár évekkel ezelőtt, a bizalmába férkőzött a Siófokon élő, 71 éves, francia nőnek, aki idővel elkezdett érzelmileg kötődni is hozzájuk. Újdonsült barátait, Marika néni családjának tekintette. A szélhámosok, ezt kihasználva előbb beköltöztek az asszony lakásába, majd rávették arra, hogy haszonélvezeti jogának fenntartása mellett az ingatlant ajándékozza a kiskorú gyermeküknek.  A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átköltöztették az idós asszonyt

A házaspár a 8 éves gyermeke nevére íratta a magyarul alig beszélő, Marianna Christie Gorischewski lakását. A vádirat szerint az elkövetők a lakás felújítására hivatkozva átköltöztették az asszonyt egy siófok környéki ingatlanba, ahol azonban az idős nő konfliktusba került a vele együtt lakó férfival. 

Egy disznóólban élt

A házaspár tagjai ezért 2018 elején a nőt a kérése ellenére sem engedték vissza a siófoki lakásba, helyette egy zártkerti ingatlanra szállították, ahol egy 6 m2-es, korábban disznóólként, illetve szerszámos kamraként használt bódéba zárták, amely kívülről rácsokkal volt felszerelve.

Koszban és mocsokban élt

Az elkövetők a szigetelés nélküli építményben ágyat, asztalt, éjjeli lámpát és rádiót biztosítottak a nőnek, akinek azonban fűtési, tisztálkodási, mosási, illetve takarítási lehetősége sem volt. 

Napi egyszer kapott enni

A pár tagjai naponta egyszer megjelentek az ingatlanon, ahová ételt, vizet és alkoholt vittek az asszonynak, akinek alkalmanként lehetővé tették, hogy felügyelet mellett sétálhasson a területen.

Megszólalt a férfi

“Öt éve, hogy Marika mama és a feleségem a parkban találkoztak és összebarátkoztak” – mesélte az eset kirobbanása után a házaspár férfi tagja. Az állította, hogy Marika néni ajánlotta fel nekik, hogy a lakását írassák át a kisfiuk nevére, akit a nő unokájaként szeret. Amíg a lakást felújították, Marika nénivel együtt kiköltöztek a ságvári nyaralóhoz, ahol minden év szeptember elején két hétig együtt vakációztak.

Nem volt se vécé, se fürdő

A házaspár elismerte, hogy a szőlőhegyen nem volt fürdőszoba, se vécé, így Marika néni rendszerint egy lavórban mosott, a dolgát pedig egy vödörbe végezte. Ahogy ők is. Azt viszont tagadták, hogy a korábbi disznóólba zárták volna az idős asszonyt. A rendőrök ezzel szemen viszont azt állítják, hogy egy zárral felszerelt kunyhóban találtak rá a segítséget kérő asszonyra, aki már akkor alig élt. A 6 négyzetméteres horrorbódéban a rácsos ablakon túl egy rozoga ágy, egy asztal volt és iszonyatos bűz és kosz uralkodott.

Nem is tartották fogva?

 “Azt a bódét csak pihenőszobának hívjuk, a születésnapja után oda vonult be Marika mama, hogy megigya a maradék borát” – magyarázta a fogva tartást korábban férfi. 

Ezt az épületet nevezte pihenőszobának a férfi

Forrás: ügyészség.hu

Fordulat az ügyben

A Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán azt közölte, hogy miután a kiskorú alperes tulajdonjogát bejegyezték az ingatlan-nyilvántartásba, néhány hónappal később azt is elérte a házaspár, hogy töröljék az idős asszony haszonélvezeti jogát. A Kaposvári Törvényszék teljes egészében helyt adott az ügyészség kérelmének, és elrendelte a házaspár gyermeke javára bejegyzett tulajdonjog törlését, illetőleg az ajándékozási szerződést megelőző állapot helyreállításaként az idős asszony tulajdonjogának visszajegyzését.

Két per van folyamatban

A polgári perrel párhuzamosan folyamatban van a házaspár ellen az a büntetőügy is, amelyben sanyargatással elkövetett személyi szabadság megsértése miatt kell felelniük. A Siófoki Járásbíróság két és fél év börtönre és három év közügyektől eltiltásra ítélte a házaspárt tavaly decemberben elsőfokon. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: ebben az épületben tartották fogva az idős asszonyt – Forrás: ügyészség.hu