Aki azt gondolja, hogy Horvátországba olcsón megy el nyaralni, az nagyon téved Flesch Tamás szerint. A szakértő az RTL-nek azt is elmondta, ma már sokkal tudatosabban választanak úticélt a magyarok, és a Balaton nagyon is jó ár-érték aránnyal rendelkezik.

Csökkenő belföldi turizmus

A belföldi turizmus kissé csökkent, márciusban 9 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyi adatokhoz képest. Az emberek kevesebbszer, rövidebb időre mennek nyaralni – nyilatkozta az RTL-nek Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Az utolsó pillanatig kivárnak

Úgy fogalmazott, egyelőre még csendes a Balaton környéke, mindenki készül a szezonra, vadásszák azokat a kollégákat, akikkel el lehet kezdeni a munkát. Hozzátette, nem tudják pontosan, milyen lesz a szezon, mert megváltoztak a foglalási szokások: nagyon sokan az utolsó pillanatban döntik el, hová és milyen feltételekkel utaznak. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

15-20 százalékos emelkedéssel kell számolni

Arra is rámutatott, hogy a belföldi utazási kedv a pénztárca miatt kezd visszaesni. Mennek fel az árak, azonban ez az emelkedés nem éri el az infláció mértékét. Az energiaárak, a munkabérek és alapanyagok árának emelkedését a szállások árai nem tudják követni. Mindenesetre jelen pillanatban 15-20 százalékos áremelkedést lehet prognosztizálni.

Tévedés, hogy Horvátország olcsóbb

A mostani helyzetben az embereknek meg kell gondolniuk, hogy mire költik a pénzüket: vagy kevesebbszer mennek, vagy rövidebb időre – mondta a szakértő. Hozzátette ugyanakkor, hogy a külföldi nyaralások is borzalmasan megdrágultak.

Jó ár-érték arány

Ma már tudatosabbak az emberek, összehasonlítják az úticélokat, és a Balaton szerintem ár-érték arányban nagyon jó nyaralási hely lesz idén is – húzta alá Flesch Tamás, hozzátéve: nagyot téved, aki azt gondolja, hogy Horvátországba olcsóbban megy el nyaralni. A teljes beszélgetés itt tekinthető meg.

Kiemelt kép: drágább lesz a nyaralás idén a Balatonon. Illusztráció