Újabb közterületen tették kötelezővé a maszkviselést a Balatonnál, ugyanis már a siófoki kikötőben is kötelező lesz maszkot viselni. Siófok polgármestere a Facebook-oldalán árulta el, milyen egyéb változások fogják érinteni a Balaton környékét.

Kötelező lesz a maszk

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere a Facebook-oldalán jelentette be azokat a változásokat, amelyekre az üdülővárosban mindenkinek oda kell majd figyelnie. A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatti magas fertőzésszámok miatt el kellett rendelnie a polgármesternek a siófoki kikötőben a védőmaszk használatát, de más szabályokon is kellett módosítania. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Siófokon is szigorítanak

Ezt írta a maszkhasználatról

“Továbbra sem szándékozom a város teljes területére elrendelni a kötelező maszk használatot. Viszont, ahol eddig is kötelező volt, (pl. a Fő tér, a parkolók, tömegközlekedési megállók, játszótereken a felnőtteknek…) a kötelezettség marad, ezen felül pedig még egy közterület-szakaszra kiterjesztjük azt. Mivel időnként tömegek mennek a hajóállomás irányába, a Mártírok útján, a hajóállomáson és annak környékén is kötelezővé tesszük” – írja Lengyel Róbert.

Büntetnek is

A polgármester arról is írt a bejegyzésében, hogy a maszkviselésre is jobban oda fognak figyelni az egyenruhások. “A városőrök eddig jobbára figyelmeztetéssel éltek, de sértődés ne essék, innentől már szabálysértési feljelentéseket is fognak tenni a szép szóból nem értő, intézkedés alá vontakkal szemben. A rendőrségi bírságok pedig magasak” – írja a büntetésekkel kapcsolatban.

Átállnak home office-ra

Lengyel Róbert a megbetegedések számának meredek növekvése miatt a hivatal dolgozóit elküldte home office-ra, a megmaradt létszámot pedig letesztelték, de nincs köztük újabb pozitív. Egyébként a polgármester úgy értesült, hogy a siófoki hivatal és az óvodák vannak „gócponti” helyzetben.

Bezárhatják az óvodákat

A siófoki óvodák tekintetében ha tovább nő a koronavírussal fertőzött dolgozók száma, akkor kezdeményezni fogják az illetékes Oktatási Hivatal felé a bezárásokat, és csak 1, legfeljebb 2 ügyeletes óvodát hagynának nyitva. Lengyel azonban megjegyezte, hogy saját hatáskörében nem rendelhet el bezárást, csak kezdeményezheti azt.

Mi lesz a siófoki iskolákkal?

Lengyel Róbert azt írja, hogy több kritikát is kapott szülőktől, akik azt kérték rajta számon, hogy miért csak az ovikkal foglalkozik, és az általános iskolákkal miért nem. Elmondta, hogy az oka ennek egyszerű, mivel az iskolák fenntartója nem az önkormányzat, hanem a Siófoki Tankerületi Központ, érdeklődni pedig náluk lehet.

Mindenki vigyázzon magára

A siófoki polgármester kihangsúlyozza, hogy a változtatások elrendelésével nem az a célja, hogy megbüntessék az embereket, hanem az, hogy őket védje a koronavírus terjedésével szemben. Egyúttal mindenkit arra kér, hogy vigyázzon magára és másokra, mert a vírust csak így lehet legyőzni. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mutatjuk a polgármester teljes bejegyzését

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik