140 milliós kormányzati támogatást kapott egy siófoki vállalat. A Kongsberg Interior Systems Kft. jelenleg kb. 400 embert foglalkoztat, és az állami segítséggel olyan új berendezéseket tudnak vásárolni, amelyek a Tesla, Porsche, Audi és BMW tenderek megvalósításához szükségesek.

Speciális kábeleket gyártanak

A siófoki gyárban folyamatosan jönnek-mennek a gyártósorokon a mechanikai kábelek, amelyeket a dolgozók csak úgy hívnak, hogy bovdenek. A norvég cég siófoki telephelyén mintegy 400 fő dolgozik, és csaknem 2000 féle mechanikai kábelt gyártanak – írja a Somogy megyei hírportál.

Siófokon működik a vállalat

Autóalkatrészekkel foglalkoznak

„Az autóipar számára gyártunk motorháznyitó, csomagtér-, napfénytető, ülésmozgató, harmadik üléssor döntő, töltőnyílás kábeleket és motoros kilincseket” – mondta Aleva Norbert, a Kongsberg Interior Systems Kft. ügyvezetője, aki hozzátette a járványhelyzet ideje alatt sem küldték el a képzett dolgozóikat, mindenkit megtartottak. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt

Az ügyvezető arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány nagyon nehéz helyzet elé állította a gyárat, mivel a világszinten bevezetett korlátozások és az autóipari gyárbezárások miatt jelentős forgalomcsökkenéssel kellett megbirkózniuk. Aleva szerint 2020 novembere óta alapanyag-ellátási nehézségekkel is küzdenek, azonban ennek ellenére sem csökkentették a dolgozóik számát.

Megkapták a támogatást

A nehézségeik ellenére azért jó dolgok is történtek a vállalattal, hiszen sikeresen pályáztak a Versenyképesség Növelő Támogatási Programban, és 140 millió forint állami támogatást kaptak.

Erre fogják fordítani az összeget

„Az egyik pályázatot nyárig, a másikat év végéig valósítjuk meg, a közelmúltban megnyert Tesla, Porsche, BMW, Audi megrendelések teljesítéséhez szükséges eszközöket, berendezéseket és gépeket vásárolunk, amelyhez 170 millió forint önerőt biztosítunk” – mesélte Aleva Norbert.

Több emberrel dolgoznának

Az ügyvezető azt is elmondta, hogy míg a termékportfóliójukat nem kívánják bővíteni, a dolgozóik létszámát viszont igen. Aleva szerint ugyanis szükségük lenne még a gyártási területre néhány betanított munkásra, de raktárosokra és termelési vezetőkre is van igény a vállalatnál.

Így működik a cég

A Kongsberg Interior Systems Kft. norvég vállalat, amely 18 országban van jelen, és összesen több mint 10 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak világszerte. A siófoki telephelyen közel 400-an dolgoznak, de most a járvány miatt többen is hiányoznak, például az irodai alkalmazottak home office-ban dolgoznak.

Többen is kaptak segítséget

Az állami versenyképességi program keretében Somogy megyéből több mint egy tucat gépipari és élelmiszer-ipari vállalkozás kapott állami támogatást. Segítséget kapott többek között a nagyatádi csokoládégyár és a Kométa kaposvári húsüzeme is. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels