A magyarországi településeknek már a 80 százaléka érintett a koronavírus-fertőzésben, ezért nagyon fontos a fertőzés terjedését megakadályozó szabályok betartása – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Veszprémben is emelkedik a a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga, ez pedig több,mint baljós előjel.

Veszprémben is romlik a helyzet

 Galgóczi Ágnes közlése szerint a 44. heti adatok alapján Békéscsaba, Eger, Kecskemét, Szekszárd, Tatabánya, Veszprém, más nagyvárosok és a főváros szennyvízében is növekvő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, tehát várható a fertőzések számának további emelkedése.

Magyarország élen jár

A vírus örökítőanyagának nyomon követéses vizsgálatát Közép-Kelet-Európában Magyarország elsőként vezette be, és a WHO európai régiójában jelenleg is csak három ország végzi – tette hozzá.

Ez elég pontos előrejelzés

Az anyagnak a szennyvízben lévő koncentrációja 4-10 nappal jelzi előre az esetszámok várható növekedését, ami felkészülési lehetőséget is ad a területi járványügyi hatóságoknak megelőző intézkedések bevezetésére, és a lakosságot is figyelmeztethetik a kockázatokra.

Átvezényelt orvosok

Galgóczi Ágnes elmondta: jelenleg 1071 egészségügyi dolgozót vezényeltek át a koronavírus-fertőzés ellátása miatt.

Orbán Viktor is megszólal

A miniszterelnök a mai kormányülés után bejelentést tesz – közölte végül a szakember.

Meredeken ível felfelé a járvány

Vizsgálataink megerősítik, hogy a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakaszában járunk, emiatt kiemelten fontos az egyéni felelősség a november 2-tól szigorodó általános óvintézkedések betartásában – írja a kormányzati portál. (MTI)

Mindez így néz ki térképen

Kijárási tilalom

Éjfél és hajnal 5 óra kööott kijárási korlátozást jelentett be a kormány nevében Orbán Viktor. A miniszterlenök úgy fogalmazott: éjfélig haza kell érni. Közölte azt is, hogy a szórakozóhelyeket bezárják. Nagy kérdés, hogy ez mit jelent. Tippünk szerint a TAOR-számok alapján határozhatják ezt meg. Jellemzően a diszkók, borozók, ételfelszolgálást nem végző sörözők lehetnek ezek.

Szabályozzák a székhasználatot is

Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet majd ülni, és kötelező a maszkhasználat. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, azonnal bezárják – mondta Orbán Viktor.

Ismét ingyenes lesz a parkolás

Ami még lényeges, hogy ismét ingyenes lesz a parkolás, ez azokat érinti elsősorban, akik a Balaton melletti vagy környéki nagyvárosokba járnak dolgozni.