A koronavírus miatt sokan jövőre halasztják az utazásaikat. Ha időben lesz védőoltás, talán 2021-ben helyreállhat a világ rendje és ismét beindulhat a nagyüzemi turizmus. Ehhez nem árt tudnod, mikor lesznek jövőre hosszú hétvégék. A táblázatot a cikkünk alján találod.

Számoljunk a hétvégékkel

2021-ben egy áthelyezett munkanap lesz, hat háromnapos hosszú hétvége, viszont csak egy négynapos hétvégével számolhatunk.

A minisztérium már kiadta az információt

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára ismertette a Magyar Közlönyben a jövő évi munkanap-áthelyezésekről szóló rendelet tartalmát.

Rendelet szabályozza

A munkaidő-beosztásnak a munkaszüneti napok miatt indokolt változtatását ugyanis minden évben rendelet szabályozza, ennek megalkotása pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium feladatkörébe tartozik.

Három és négy napos hétvége

Összesen jövőre hat háromnapos, és egyetlen négynapos hosszú hétvégénk lesz, május 1-je, október 23-a és december 25-e és 26-a pedig hétvégére esik majd.

Hosszú hétvégével kezdődik az év

Az alábbi táblázatból látszik, hogy eleve hosszú hétvégével kezdjük az évet, majd márciusban (március 15-e hétfőre esik), májusban (Pünkösd hétfő miatt), augusztusban (az Államalapítás ünnepe miatt), novemberben (Mindszentek miatt) és decemberben (24-e péntekre esik) lesz háromnapos hosszú hétvégénk, míg húsvétkor négy napig pihenhetünk majd.

Mi a helyzet a koronavírus védőoltással?

Párhuzamosan több védőoltás fejlesztése is zajlik, a legjobbak már az utolsó, klinikai stádiumban vannak.

Már gyártják

A minap megírtuk, hogy a Pfizer amerikai gyógyszergyár vakcináit már milliószámra gyártják, bedobozolva várják az utolsó engedélyezési pecsétet, hogy azonnal megkezdődhessen a szállítás.

Nyárra lehet elérhető

Orbán Viktor nemrég arról beszélt, hogy Brüsszelben úgy gondolkodnak, 2021 nyarára lehet megkezdeni Európa lakosságának beoltását. Ezzel összecsengő dátumot fogalmazott meg pénteken a francia elnök is.

Még fél év

Egyelőre tehát még bő fél éves elővigyázatosságra, figyelemre, kapcsolatkerülésre kell berendezkedni, míg megérkezik az oltás, amely a beadását követően várhatóan csak két hét múlva ad majd védettséget.

Érdemes tervezni

Van tehát még idő arra, hogy megtervezzük a 2021-es nyaralásokat, kirándulásokat, azonban ehhez a hosszú hétvégéket is ismerni kell majd.

Hosszú hétvégék 2021-ben

Kiemelt kép: Strand Alsóörsön – Fotó: MTI/Balogh Zoltán, a táblázat forrása: Portfolio.hu