Péntek reggelre 283-al nőtt a koronavírusban megfertőzödöttek száma csütörtökhöz képet. Az országban 103-an haltak bele a betegségbe. Orbán Viktor szerint is nehéz a helyzet.

A legdrámaibb adat

Meghalt 103 beteg, és újabb 4709 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu.

Lassan 100000 fertőzött

 A kormányzati portálon azt írták: 99 625-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 2250-re emelkedett, 23 213-an már meggyógyultak.

Sok az aktív fertőző 

Az aktív fertőzöttek száma 74 162. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 30 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 5489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 391-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 34 603-an vannak, a mintavételek száma 1 167 641.

Kijárási korlátozás

Éjszakai kijárási korlátozás van érvényben: éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel, ha valaki munkavégzés, a munkavégzés helyére történő, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából vagy egészségkárosodással, életveszéllyel, súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal hagyja el lakóhelyét.

Amiket már bezártak

A kormány arról is döntött, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket, a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és kötelező a maszkviselés. Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben és a vendéglátóhelyeken.

Veszprém és Somogy megyében is romlik a helyzet

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (25 595) és Pest megyében (12 849) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Veszprém megyében a járvány kezdete óta 3550, Somogyban 1674 beteget tartanak nyilván. Veszprémben ez 283-as növekedést jelent.

Orbán Viktor a kórházi ágyakról beszélt, drámai a helyzet

November 21-én 2240 intenzív kórházi ágyra lesz szükség, december 10-én pedig már 4480-ra. „Itt van nagyjából a teljesítőképességünk határa”, mert a 4480 intenzív ágyon fekvő beteg összesen 30-32 ezer olyan koronavírusos beteget jelent, aki kórházban van – mondta Orbán Viktor az állami rádióban.

Újabb döntések várhatók

Napokon, sőt órákon belül döntés születhet a kockázat nélkül halasztható műtétek átütemezéséről, hogy egyre több kórházi ágyat lehessen felszabadítani – mondta a helyzetet elelmző kormnyfő,majd hozzátette: megpróbálják nem bezárni az iskolákat, mert amíg a diákok iskolában vannak, rendezett kontroll alatt vannak.

Meghalt a főtanácsadó

Elhunyt életének 68. évében Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, újságíró. Koronavírus miatt került kórházba 4 hete. Az erdélyi származású költő Orbán Viktor főtanácsadója volt.