A nyári szezon legelején a Balaton legédesebb fagyiját keresték a profi cukrászok, akik a verseny során 23-féle fagyit kóstoltak végig. A fagyiversenynek most lett eredménye, és idén egy balatonmáriafürdői fagyizó nyerte el a rangos elismerést.

Fagyiversenyt hirdettek

Mint írtunk róla, cukrászok és egy komoly zsűri kóstolta végig a balatoni fagylaltokat, hogy kiderítsék, melyik a legfinomabb édesség a tóparton. A Balatoni Turizmus Szövetség által meghirdetett eseményt a 8. alkalommal rendezték meg, és 23 fajta fagyi képviseltette magát a versenyen. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

13 cukrászdába látogattak el

A szakmai zsűri június 5-én indult útnak, hogy meglátogassa a 13 nevező cukrászdát, fagyizót, kávéházat, hogy kiderüljön, hol kapható a legfinomabb fagyi a Balatonnál. A hideg édességeket 4 tagú zsűri bírálta a nyár elején, az eredményhirdetésre pedig június 14-én a Balatonföldvári Hajózási Látogatóközpontban került sor – írja a 24.hu.

Nincs Balaton fagyi nélkül

„Idén 13 fagyizó, illetve cukrászda nevezett a versenyre, összesen 23 fagylalttal. A korábbi évekhez hasonlóan, akik megmérették magukat igazi szakmai alázattal tették azt, hiszen ők is jól tudják, hogy a Balaton és a fagylalt együttesen is jól csengő szavak” – mondta a lapnak Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, a zsűri elnöke.

Kiváló választás a fagylalt

„A fagyi olyan aktív turisztikai termék, amely jól illeszkedik a többévszakos Balaton programjaihoz, illetve a Balaton fagyija verseny azért is fontos, mert – bár a cukrász szakemberek jól ismerik egymást – kiváló szakmai fórumot és találkozási lehetőséget is teremt számukra” – magyarázta a szakember.

Mézes csoda lett a nyertes fagyi

2021-ben a Balaton legfinomabb fagyija a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó „Mézesem” fagylaltja lett. A cukrászda egyébként elkészített egy másik fagyit is a versenyre, a „Ropogós olaszrizlinget”, ami szintén megnyerhette volna a versenyt.

Mutatjuk a győztes „Mézesem” fagyit

Mézesem – Forrás: Florida fagyizó

Volt különdíj is

Az idei évi fagyiverseny egyik különlegessége az volt, hogy szakmai különdíjakat is adtak a legkülönlegesebb fagylaltokért. A gyenesdiásdi Bringatanya két különdíjat is megszerzett, vagyis mindkét benevezett fagyijuk elnyerte a zsűri tetszését.

Mindenkinek ízlett a „Somogyi-mogyi”

A szakmai zsűri az egyik különdíjat a Bringatanya által készített „Somogyi-mogyinak” ítélte oda, amelynek különlegessége, hogy a felhasznált mogyoró a Somogy megyei Balatonboglárról származik, a fagylaltozó üzemeltetője pedig maga a Somogyi család. A mogyorós fagyi mogyorópralinéval és mogyoró ropogóssal készült.

Tarolt a somogyi mogyorós

Somogyi-mogyi – Forrás: Bringatanya

Vegán tökmag szorbet volt a másik különdíjas

A fagyiverseny másik különdíjasa szintén a Bringatanyához köthető, ahol egy sós, vegán tökmag fagylaltot készítettek el, aminek a neve a Páhoki pepita lett. Az elnevezés egyfajta szójáték, ugyanis a tökmag népies elnevezése a pepita, a fagyihoz használt tökmagolaj pedig Páhokról származik.

Ínycsiklandó tökmagos fagyi lett az egyik kedvenc

Páhoki pepita – Forrás: Bringatanya

Mások is kaptak díjakat

Szintén kiosztották a különdíjat a  balatonszemesi Margaréta Fagyizónak egy tökmagos, fehér kávés finomságért, de kapott még elismerést a veszprémi Völgy Fagyizó Borsos marcipánja és a balatonalmádi Amorettó Fagyizó Meggyes gomolyasajt pirított dióval fagylaltkülönlegessége. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Mézesem fagylalt – Forrás: Florida fagyizó