Egy siófoki csoportban került ki egy bejegyzés, amelyben egy nő fejezte ki az aggodalmát, a poszt pedig lavinát indított. A nő szerint a vízügyi hatóság indokolatlanul irtotta ki a nádast a Sió-parton a Siófok-Siójut község közti szakaszon, ami az állatok pusztulásához vezetett.

Kivágták a nádast

Egy zárt siófoki Facebook-csoportban írt őszinte fájdalmáról egy siófoki nő, aki megdöbbenve tapasztalta, hogy a Siófok-Siójut község közti szakaszon a vízügyi hatóság kivágta az összes nádszálat és feltöltötte vízzel a területet a fészkelési időszakban – írja a Ripost.

Aggódnak a helyiek

Tünde bejegyzése valóságos lavinát indított el a közösségi médiában. Egyre több siófoki lakos fejezte ki az aggodalmát, hogy a nádirtással több madárfaj otthona is elpusztult. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Túl csendes a környék

 „Aki rendszeresen jár a Sió-partra, biztosan tapasztalta, hogy pár napja elcsendesült a part” – írta a posztban Tünde, aki annyira felháborodott az eseten, hogy bejegyzéséhez több képet is mellékelt a törött, levágott nádakról.

Beszélt a hatósággal

Tünde a posztban azt is elárulta, hogy azután kereste fel a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, hogy kivágták a Sió-csatorna partján a nádast és a fákat. „Azt mondták, hogy szakemberrel egyeztettek és minden rendben.”

Elmerültek a fészkek

„A nád és a sás elburjánzott, és kiváló fészkelési helyet biztosítva a vízi madaraknak. Ezek a fészkek most víz alá kerültek, a benne lakók pedig megfulladtak. Tegnap egy vízityúk keringett egy kiálló sás tömb fölött… lehet, hogy a fészkét kereste. Rengeteg vízipókot (vagy hasonlót) láttunk, azokat is kimosta a víz” – írta a nő.

Mások szerint is nagy a baj

A bejegyzés szerzője szerint nemcsak a nádirtás, hanem a sok szemét és a kosz is tönkretette az állatok lakóhelyét a Siónál. „Én itt lakom a parton, láttam a kacsák és egyéb kis állatok kétségbeesett röpködését, kiabálását, nem értettem, mi történt. Másnap láttam, milyen magas a vízszint a Sióban” – írta a bejegyzés alatt egy hozzászólásban egy másik helyi lakos, Zsuzsa.

Minden szabályosan zajlott

A nádirtás kapcsán a lap megkereste a vízügyi hatóságot, amely a válaszában azt írta, hogy a vízeresztéssel az volt a céljuk, hogy megállítsák a Balaton további vízkészlet-növekedését, amit június 10-én a zsilip lezárásával fejeztek be. Válaszukban azt is leszögezték, hogy az érintett szakaszon nem történt fa- és nádkivágás, a lakókat pedig tájékoztatták az esetről.

Ügyeltek a biztonságra

A vízügyi hatóság azt is írta, hogy munkálatokat a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal szoros együttműködésben végezték. „A vízeresztés megvalósítása során fokozott figyelemmel kísérjük a Sió-csatorna és a csatorna melletti területek állapotát, a bejelentésben szereplő tömeges élőlény elhullást, élővilágban okozott jelentős kárt nem tapasztaltunk” – írták.

Eltakarítják a szemetet

A válaszban arról is írtak, hogy a víz felszínén úszó hulladékot rendszeresen eltávolítják, és engedéllyel rendelkező hulladéktárolónál helyezik el. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció