A Balaton legjobb fagyiját keresték a hétvégén a cukrászok és a turizmusban dolgozó szakemberek, akik az esemény során 26 fagyit kóstolhattak végig. A szerencsés fagylaltzsűrinek azonban nem volt könnyű dolga, hiszen nemcsak az íz szerint kellett pontoznia az édes gombócokat, hanem számos más szempontot is figyelembe kellett vennie.

Fagyiverseny a Balatonon

Cukrászok és szakemberek kóstolták körbe a vízpartot, hogy idén is kiderítsék, hol kapható a legjobb fagyi a Balaton térségében. A zsűri tagjai Balatonszemesről indultak nyugat felé, és az északi-parton keresztül Balatonalmádi volt a végállomás – írja a Sonline.

13 cukrászda indult a versenyen

A fagyikóstolók összesen tizenhárom cukrászdába, fagyizóba és kávéházba látogattak el, hogy megízleljék a Balaton fagyikülönlegességeit. Az ítészek huszonhatféle ízt kóstolhattak meg. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kipróbálták a fűszeres mangót is

Balatonbogláron a Tejvirág Fagylaltozó két termékét próbálta ki a zsűri: Buzsics Viktor fűszeres mangó fagyiját és egy extra csokoládés finomságot. Az elismert cukrász csipetnyi curryvel bolondította meg a fűszeres mangóját, míg a cukrot és a tejet teljesen kihagyta a speciális receptből.

Ezért is csinálják a versenyt

A hasonló receptkülönlegességeket egyébként sokan keresik a legnagyobb nyári melegekben, ezért is választották ezt a fagylaltot Balatonbogláron. Buzsics kihívásnak és élménynek tartja a versenyt, a cukrászszakmában pedig elengedhetetlen a kreativitás.

Ez már a 8. fagyiverseny

„Már nyolcadik alkalommal keresik a Balaton legjobb fagylaltját és ennél jobb hívó szóval (Balaton, fagyi) nem is lehetne elkezdeni a szezont. Évről-évre egyre többen mérettetik meg magukat a versenyen. A tapasztalatok szerint folyamatosan fejlődnek a fagylalt készítői. Fekete Tamás kiemelte: ez a kihívás, illetve a díjátadó esemény is arra inspirálja a cukrászokat, hogy az egymással megosztott tapasztalataikat a következő évben „beépítsék” nyalánkságaikba” – mondta a lapnak Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Mindenre figyelnek

A négytagú zsűri nyolcféle szempont alapján értékelte a balatoni fagyikat: figyelték a megfelelő alapanyagok és technológia használatát, az ízek harmóniáját, és nézték a szín, az illat, állag, dekoráció, kreativitás és a praktikusság faktorait is.

Ez is érdekelhet

Folyamatosan tökéletesítik a fagylaltokat

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke azt mondta, hogy az embereknek egyre nagyobb szüksége van arra, hogy minőségi alapanyagokból készüljenek az ételek és így a fagylaltok is. Szerinte a készítők is egyre jobban ügyelnek arra, hogy a cukrászdáikban minél jobb minőséget szolgáltathassanak a vendégeiknek. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezekkel a fagyikkal nevezett a Tejvirág Fagylaltozó 

Kiemelt kép: Fagylaltverseny Balatonbogláron – Forrás: Facebook