Kiskorú veszélyeztetése és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy nevelőszülő és férje ellen, akiknek „nevelési módszerei” között a kukoricán és küszöbön térdepeltetés is szerepelt.

A gyerekek egy faluba kerülnek

A megyei főügyészség szerint a gyermekek, egy kislány és a bátyja 2018 nyarán három, illetve ötévesen került az egyik Zirc környéki faluban élő, hivatásos nevelőszülőként foglalkoztatott nőhöz és férjéhez.

Nadrágszíjjal verte őket

A házaspár többször is bántalmazta a gyermekeket, az 56 éves férfi a földre fektette és nadrágszíjjal, zsinórral verte őket, de előfordult, hogy kukoricán vagy a küszöbön kellett térdepelniük. A 48 éves felesége is nemegyszer bántalmazta a testvéreket, amikor sarokban állás közben a testüket ütötte.

Érzelmi fenyegetés

Ezen túl az érzelmi, lelki bántalmazás is mindennapos fegyelmezési eszköz volt, amikor azzal fenyegették a kicsiket, hogy „kiverik belőlük az ördögöt”, vagy a „rókalyukhoz kiviszik őket”.

Megpróbáltak kibújni a felelősség alól

Amikor a hatóságok előtt felmerült, hogy a pár bántalmazza a rájuk bízott gyermekeket, a sértettekkel együtt elrendelték a pszichológiai vizsgálatukat, ám a nevelőszülők azon csak többszöri halogatás után jelentek meg, és tiltakoztak a vizsgálat ellen.

Zsarolták a kicsiket

A férfi azzal zsarolta a gyermekeket, hogy a „hazugságuknak” következménye lesz, és megtiltotta nekik, hogy egymással játszanak.

Lépett a hatóság

A gyermekeket végül az illetékes kormányhivatal 2019 októberében másik nevelőszülőnél helyezte el.

A vádirat

Az ügyészség a vádiratában a párral szemben börtönbüntetés kiszabására és a kiskorúak nevelésével, felügyeletével, gondozásával összefüggő bármely foglalkozástól való végleges eltiltásra tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak.

További balatoni bűnügyi hírekért kattints ide!

Dickens regénye a Twist Olivér

A mű főszereplője Twist Olivér, egy árva kisfiú, aki előbb egy dologházban éli szomorú és kilátástalan életét, majd egy temetkezési vállalkozó veszi a gondjaiba. Olivér végül megszökik, és eljut Londonba, ahol találkozik Jack Dawkinsszal, az „Agyafúrt Vagánnyal”, egy zsebtolvajbanda vezetőjével. Dawkins elvezeti őt az idős Fagin rejtekhelyére, akitől a banda valamennyi tagja a mesterséget tanulta. Olivér ekkor még nem tudja, hogy amit a banda tagjai tesznek, törvénytelen.

Társadalomkritika

A mű korai példája a társadalmi regény típusának; felhívja olvasói figyelmét a korabeli súlyos problémákra, úgymint a szegénytörvény, a gyermekmunka, a gyermekek bűnöző életmódra kényszerítése és az utcagyermek fogalma. A regény sajátos fekete humorral és szarkazmussal átszőtt története a kor képmutatásait gúnyolja ki.

Címlapfotónk illusztráció: Kat Jayne fotója a Pexels oldaláról