Magyarország több pontján is kisebb földrengést észleltek az emberek kedden, nem sokkal délután negyed egy után. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek.

A földmozgást komolyan lehetett érezni a Balatonnál is

A földrengést lehetett érezni egyebek mellett Budapesten, Érden, Veszprémben, a Balatonnál, Nagykanizsán és Pécsen is.

Balatonszemesen videó is készült

Balatonszemesen 12 óra 21 perckor észlelték a földrengést. A csillár erőteljesen kilengett a feltöltött videó tanusága szerint.

Horvátországban volt a központ

Horvátországból 6,3 erősségű földrengést jeleztek kedden kora délután. A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt.

Katonák mennek a helyszínre

Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek.

Itt volt a rengés pontos helyszíne

Gyerek is lehet a halottak között

A 24sata.hr portált idézi az Index. Darinko Dumbović a város polgármestere azt mondta, hogy a katasztrófában egy gyerek az életét vesztette. A portálnak egy másik szemtanú erról beszélt, hogy a fölrengésnek több halálos áldozata is van, ő a főtéren látta meghalni a gyereket. A városközpont megsemmisült – mondta még a szemtanú. Darinko Dumbović az index.hr-nek megerősítette, hogy több halottról is tud. 

Ez is egy utórengés volt

Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezer utólökést jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

A legsúlyosabb magyarországi földrengés

1763 június 28-án volt az a 6,3-as erősségű rengés Komáromban, amelyben a város egyharmada elpusztult és több mint hatvanan meghaltak. Ez volt a Magyarországon bekövetkezett legnagyobb erejű földrengés.

A legutóbbi halálos áldozattal járó földrengés Magyarországon

Az 1956-os januári, dunaharaszti földrengés is reggel következett be. Az 5,6-es erősségű rengés következtében 2 ember vesztette életét, 38-an megsérültek, ugyanakkor Dunaharasztiban 3144 lakóház megrongálódott a település 3500 épülete közül.

Címlapfotó: Nick Bondarev fotója a Pexels oldaláról