A négy héten át tartó előszezon után szombaton életbe lép a MÁV-Volán-csoport nyári főszezoni menetrendje. A magyar tengerhez utazókat sűrűbb közlekedéssel és magasabb színvonallal kiszolgáló menetrend augusztus 27-ig lesz érvényben, és a szeptember végéig tartó utószezoni menetrend követi majd.

Maradnak a megszokott járatok

Az elmúlt években megszokott, főváros és a Balaton közötti járatokon kívül (pl. Déli->parti, Kék Hullám, Katica, Vízipók) már a vakáció első hétvégéjétől közvetlen vonatok indulnak az ország Kelet-, Délkelet-Magyarország vármegyeszékhelyeiről a Balatonra, valamint a korábbi években még nem létező új viszonylatok is kényelmesebbé, gyorsabbá teszik az utazást a nyaralók, kirándulók számára. Bővül a balatoni közlekedésben a légkondicionált InterCity-kocsik száma, több korszerű FLIRT és KISS motorvonat áll forgalomba, valamint az idén 75 éves Utasellátó fedélzeti szolgáltatásait is igénybe lehet venni a déli és az északi partra tartó számos InterCity-n. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Bővülnek a járatok

Új menetrendet vezet be a Volánbusz az ország több térségében, köztük a Balaton vonzáskörzetében is, kedvezőbben lehet megközelíteni a tavat Sopronból, Győrből, illetve Tatabánya, Mór, Bakonycsernye, Zirc térségéből is. Bővül Balaton-felvidéken, a Káli-medence térségét érintő éjszakai járatok köre is.

Országbérlettel is lehet utazni

„Idén a nyaralók többségének egyértelműen a MÁV-Volán-csoport kínálja a legnyerőbb megoldást a Balatonhoz való eljutásban. Ehhez természetesen nagyban hozzájárul az, hogy július elsejétől immár országbérlettel is igénybe vehetők lesznek a helyjegyköteles vonatok, köztük az InterCity-k. Kibővített járműparkkal és megerősített létszámmal készülünk a balatoni nyárra, de ahhoz, hogy mindenki utazása zökkenőmentes legyen, az utasok együttműködésére is szükség van” – hangsúlyozta Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport operatív vezetője.

Észak vs. dél

Június 17-től Budapest és a Balaton déli partja között háromféle, sűrűn közlekedő vonattal lehet utazni: az óránkénti váltásban induló, étkezőkocsival és kerékpárszállítási lehetőséget is biztosító Balaton és a nagy befogadóképességű kerékpárkocsit is szállító Tópart InterCity-vel, valamint a kétóránkénti, korszerű, alacsonypadlós, klímás FLIRT motorvonattal közlekedő Déli->Parti InterRégió vonattal.

Bővül az agglomerációs járat

A Szob és Fonyód közötti, nagy népszerűségnek örvendő Jégmadár expresszvonat közlekedése bővül, július 10-től augusztus 20-ig munkanapokon is közlekedni fog, KISS motorvonattal.

Lesz étkezőkocsi is

A főváros és a Balaton északi partja között is háromféle, kétóránként közlekedő vonattal lehet utazni: a magyar gyártású IC+ kocsiban 1. osztállyal, prémium és bisztró szakaszokkal, továbbá nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival is rendelkező Kék Hullám InterCity-vel Budapest és Tapolca között. Budapest és Balatonfüred közt pedig a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is vontató Vízipók InterRégióval és a korszerű motorvonattal járó Katica InterRégióval.

Keleti országrész

Idén is közlekedik a Miskolcot, Füzesabonyt és Hatvant a déli parttal összekapcsoló Ezüstpart, valamint a Szegedet és Kecskemétet Balatonszentgyörggyel összekötő Aranyhíd expresszvonat. A Záhony, Miskolc és Szeged felől a déli partra közlekedő expresszvonatokon bevezeti a MÁV-START az 1. osztályú szolgáltatást, mely magasabb komfortot és kényelmesebb utazást biztosít. A Nyíregyháza és Siófok között közlekedő Panoráma expresszvonat menetrendje és megállási rendje is előnyösen módosul: a vonat korábban érkezik a Balatonra és később indul vissza, így akár egynapos utazásra is alkalmas lehet.

Nyugat sem marad le

Az ország nyugati részéről is bővül az eljutási lehetőség a tóhoz. Új, nagy utaskapacitású közvetlen vonatpár közlekedik a főszezon minden napján Győr és Keszthely között, Tanúhegy sebesvonat néven. A Helikon InterRégiók Győrt kötik össze – a Balaton nyugati partját érintve – Kaposvárral és Péccsel. Pécs és Dombóvár térségéből ajánlott a naponta járó Fenyves sebesvonatot igénybe venni, amely szintén a magyar tenger nyugati partjával (Keszthelyig) teremt kapcsolatot.

Örülhetnek a szombathelyiek

Keszthely és Szombathely között pedig a Lesence sebesvonat bővíti naponta az eljutási lehetőségeket. Szombathely és a Balaton északi partja között emellett egyes meghosszabbított útvonalú Kék Hullám InterCity vonatokkal is lehet utazni.

Klasszikus ételek

A tavalyihoz hasonlóan, a főszezonban étkezőkocsik közlekednek a Budapest és Keszthely közötti Balaton InterCity vonatokban, melyekben az idén 75 éves Utasellátó biztosítja a szolgáltatást. Az északi partra tartva vagy onnan elutazva pedig a Kék Hullám InterCity-k első osztályú IC+ kocsijaiban található bisztróban lehet könnyen elfogyasztható ételeket, italokat rendelni. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: MÁV