Január elsején ismét biztonságos körülmények között lehet megmártózni a Balatonban Szigligeten. A vízimentők a vízben, a mentőkocsik pedig a parton biztosítják azt, hogy megfelelő segítséget kapjon az, aki esetleg bajba kerül a 3-4 fokos vízben. 

Jeges fürdő

Január elsején kora délután bárki megmártózhat a Balatonban Szigligeten, a Községi Strandfürdőn, aki átmegy a helyszínen végzett orvosi vizsgálaton. Vízimentőink a vízben állva figyelik a megmártózókat, és egyben jelzik is, hogy meddig szabad bemenni a vízbe. A parton, az esetkocsinkban egészségügyi személyzet biztosít magas szintű ellátást azoknak, akik esetleg ellátásra szorulnak. 

Izomgörcs

Újév napján többfelé szerveznek hasonló fürdőzést, nemcsak Magyarországon, hanem az északi félteke sok fürdőhelyén. „Nyomatékosan szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy csak olyan rendezvényen szabad részt venni, ahol magas szintű egészségügyi ellátást biztosítanak a parton, illetve képzett és gyakorlott vízimentők (például a helyi partiőrség) biztosítják a rendezvényt. Egy izomgörcs is végződhet fulladással még sekély vízben is, ha nincs megfelelően képzett vízimentő a közelben.  Néhány fokos vízben bárki bajba kerülhet, jó egészségi állapotban lévők is, pláne, ha megvárták az éjfélt (vagy a hajnalt) a lefekvéssel, és még alkoholt is fogyasztottak. ” – tájékoztatta a Balatonkörnyéke.hu hírportált a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Szívritmus zavar

A hideg vízben történő megmártózás veszélyeiről, dr. Debreceni Katalin, a szakszolgálat orvosigazgatója a következőket mondja: “A hideg víz viszonylag gyorsan képes megváltoztatni legtöbb szervrendszerünk működését. Hideg vízben csökken az izom-ideg információátvitel, emiatt a mozgásunk lelassul, beszűkül, de a látásunk vagy a mentális állapotunk (például az ítélőképességünk, a tájékozódási képességünk, a koordinációnk) is romolhat. A szívritmus zavarok valószínűsége is megnő, ha a test maghőmérséklete 35 fok alá csökken.”   

Oxigénhiány

„Ha hideg vízbe megyünk, a szimpatikus idegrendszer egy olyan reakciót indít el, melynek következtében a véredények összeszűkülnek, ezért nem jut elegendő vér és ezzel együtt oxigén és tápanyag az izmokhoz. Amennyiben az újévi csobbanásban részt vevők azt veszik észre, hogy az ízületeik mozgása beszűkül, a mozgásuk vagy a gondolkodásuk lassul, azonnal ki kell menni a partra, majd pedig meleg helyre.” – fejtette ki a doktornő.   

Hideg vízbe esés

Meg is botolhatunk miközben sétálunk, szaladunk be a vízbe, hiszen a meder alja nem egyenletes. Ez – a váratlanul hideg vízbeesés – is vezethet rosszulléthez. Ezért mindenképp figyeljünk a körülöttünk fürdőzőkre is, hogy időben tudjuk jelezni a vízimentőknek vagy az egészségügyi személyzetnek, ha valaki bajba kerül.    

Jeges Balaton

Arra is felhívja a doktornő a figyelmet, hogy a csobbanás után, ha már felöltöztünk, akkor is csökkenhet még a testhőmérsékletünk, ezért a megtörölközés és felöltözés után mindenképp ajánlott fűtött helyen, bő folyadékfogyasztás mellett megmelegedni. Aki ezek után is fürödni akar a jeges Balatonban, annak sok szerencsét kívánunk!

Kiemelt kép: Jeges csobbanás Szigligeten 2020. január 1-én – Forrás: Vizimentők.hu