Vászolyon a helyben élők arra lettek figyelmesek augusztus 10-én, hogy a kertjeiken átcsobogó Séd patakot elpusztult vagy még éppen vergődő folyami rákok százai lepték el.

Hullanak a rákok

A lakók arra gyanakodtak, hogy valamilyen szennyező anyag, feltehetően permetszer kerülhetett a patakba. Egyikük a Telexnek azt mondta, öt éve láttak már hasonló rákpusztulást. Akkor valaki permetszert mosott a patakba.

Vegyszer kerülhetett a patakba

Rózsahegyi Tibor polgármester tippje szerint emberi gondatlanság miatt valamilyen vegyi anyag kerülhetett a patakba. A természetkárosítást bejelentették a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak, továbbá a vászolyi háztartásokba szórólapot juttattak el, amelyben felhívták az emberek figyelmét az esetre.

Helyszínelők érkeztek

Bűnügyi helyszínelőkkel is lefolytattak egy szemlét, amelynek során a vízből és az elpusztult folyamirák-egyedekből is mintát vettek. Az ügyben a Veszprém Megyei Kormányhivatal természetvédelmi ellenőrzési eljárást indított, a vizsgálat folyamatban van.

300 rák pusztulhatott el

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei beazonosították a szennyezés potenciális helyét, melytől folyásirányban számos ráktetemet találtak. Számítsaik szerint 300 állat pusztulhatott el.

Hatalmas a kár

Mivel a folyami rák természetvédelmi értéke példányonként 50 ezer forint, ez az jelenti, hogy a természetkárosítás mértéke eléri a 15 millió forintot.

Bele a patakba

A vizsgálat lezárultáig arra nem tudtak felelni, hogy okozhatta-e a patakba jutott permetszer a folyami rákok pusztulását, mindössze annyit mondtak, hogy „számos növényvédő szer kifejezetten káros a vízi ökoszisztémákra és a vízi szervezetekre, így a folyami rákra is”.

A rákok jelzik mennyire tiszta az adott víz

A rákokat indikátor szervezeteknek tartják, amelyek főként a regionális vízszennyezés kimutatására alkalmasak.

5 éve sem történt érdemleges

A lakók mindenesetre nem túl optimisták, ugyanis az 5 évvel ezelőtti szennyezés következtében is indult vizsgálat, felelősségre vonás azonban végül nem történt. A védett állatok listája.

A balatoni kincsek

Nem is kívánják senkinek sem a fejét, csak jó lenne, ha az emberek végre megértenék, hogy a Balaton-felvidék természeti kincsei értéket képviselnek. Addig azonban, amíg hétköznapi jelenség, hogy aszfaltozás után valaki a betonkeverőjét a patak vizével mossa ki, nem sok minden fog változni.