Idén ősszel kezdődik a Rheinmetall Hungary Zrt. hadiipari gyárának építése Kaposváron, jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a somogyi megyeszékhelyen csütörtökön. A vállalat a tervek szerint évente legalább száz katonai járművet készítene el.

Hadiipari gyár Kaposváron

Maróth Gáspár sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a magyar állam és egy német vállalkozás által létrehozott vállalat a tervek szerint évente legalább száz katonai járművet készít el az új beruházás eredményeként – írja az MTI. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kaposváron lesz a gyár

Így zajlik a termelés

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy egy év múlva már harcászati, rádiotechnikai, elektronikai eszközökkel szerelnek fel Törökországban készült járműveket, később pedig ennek a járműnek a fő elemeit is Magyarországon gyártanák.

Fejlesztenek

Eközben kutatásfejlesztési program kezdődik a NATO-n belül a jövő technikájának számító járművek előállítására, de három év múlva már az utóbbi jelenti a gyártás fő profilját.

Ezért Kaposvár

Maróth Gáspár kitért arra, hogy a beruházás helyszínéül azért választották Kaposvárt, mert a hely nagy katonai múlttal rendelkezik. A városvezetés és a helyi parlamenti képviselők támogatásának köszönhetően pedig meg is született a döntés, hogy a Balaton környéki városban lesz a gyár.

Számít a gyorsaság

„Ők biztosítják azt a gyorsaságot, amit ma a hadiipar, a versenyhelyzetnek leginkább kitett iparág megkövetel” – mondta a kormánybiztos, aki hozzátette, hogy csak azokkal a városokkal tudnak együtt dolgozni, ahonnan maximális támogatást kapnak.

Ennyibe kerül majd

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a beruházással kapcsolatban elmondta, hogy a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által idén januárban bejelentett fejlesztés „a tárgyalásoktól függően” 30-50 milliárd forintos lesz, a gyár induláskor 300 embernek ad munkát.

Ez a cél

„A városvezetés célja Kaposvár újraiparosítása, a teljes foglalkoztatottság elérése, a munkabérek emelése” – fogalmazott a polgármester.

Így nőhetnek a munkabérek

Szita kiemelte, hogy utóbbi csak akkor érhető el, ha magas hozzáadott értékű termékek gyártói települnek a városba, amelyek “fölfelé húzzák” a fizetéseket. Szerinte a hadiipari cégek ezek közé tartoznak. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay