Miután a helyi városvezetés el akarta bontani Balatonalmádiban a jegypénztárnak kihelyezett, „kerti budinak” titulált, bódészerű építményt a mólóról, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) törölte az Almádiba tartó hajójáratait. Az ócska bódé nagy vihart kavart a településen, azonban kedden megegyezett az önkormányzat a Baharttal, hogy eltüntetik a szürke építményt.

Elbontják a bódét

„Győzelem! Az almádi móló újra a régi lesz!” – lelkendezett egy Facebook-bejegyzésében Kepli lajos, Balatonalmádi polgármestere, aki kedden egyezett meg Veigl Gáborral, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójával és a cégben a többségi tulajdonos állam jogait gyakorló Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőjével, Guller Zoltánnal. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem adtak rá engedélyt

Ahogy arról a Balatonkörnyéke.hu hírportál is beszámolt, a Bahart engedély nélkül építtetett jegypénztárnak egy szürke bódét a Balatonalmádi mólóra, ám a hajózási társaság csak egy fa kivágására nyújtott be kérelmet az önkormányzathoz. A bódé felállításáról szó sem volt, ahogyan arról sem, hogy feltúrják a Szent Erzsébet parkot, amit szintén megtett a Bahart közművezetékek kiépítésére hivatkozva – írja a Népszava.

Körbeszalagozták a bódét

A hajózási cég csak ez után adta be az engedélykérelmét a városhoz, amelyet a képviselő-testület határozottan elutasított, sőt a képviselők demonstratív jelleggel körbeszalagozták a szürke épületet, hogy azt ne lehessen többé használni. Ezt követően felszólították a Bahartot, hogy állítsák helyre a mólót és tüntessék el a bódét.

Leállították a hajóforgalmat

Erre válaszul a Bahart május 28-tól technikai okokra hivatkozva határozatlan ideig beszüntette az Almádiba tartó hajójáratait. Ennek kapcsán a polgármester azt mondta, a kiesést nem fogja megérezni a város, de reméli, hogy a nyári szezonra visszaáll minden a régi kerékvágásba.

Megállapodtak

A keddi egyeztetés során megszületett a döntés, miszerint a hajózási cég vállalni fogja, hogy még a héten elbontja a mólóról a botrányos építményt, és nem építi meg a szennyvízátemelő-berendezést, mely a hajók szennyvízét kezelte volna. Ezenkívül abban is megállapodtak, hogy a Bahart új fát ültet a kivágott helyére, és a jövő héten újraindítja az Almádiba tartó hajójáratait.

Rontotta a környezetet

“A város turisták által legkedveltebb részét dúlták fel és csúfították el a panorámát” – mondta korábban a lapnak Kepli Lajos, aki szerint a bódé nemcsak azért okozott fejfájást a városvezetésnek, mert nem kapott semmilyen engedélyt, hanem azért is, mert elcsúfította a környezetet.

Nem jártak a hajók

A bódé körüli botrány miatt a Balatonalmádiba tartó járatait nemes egyszerűséggel törölte a Bahart. A polgármesternél korábban arra is rákérdeztek, hogy puszta erőfitogtatásról volt szó a hajózási cég részéről:  “Akár így is lehet, bár az is igaz, miután építési engedély híján a jegyárusító bódét nem lehet használni, a technikai okok akár fennállhatnak, más kérdés, ha nagyon akart volna megoldást találni a Bahart, bizonyosan tudott volna” – mondta Kepli Lajos.

Ez így senkinek sem volt jó

A polgármester arról is beszélt, hogy mivel a turizmus kiemelt állami projekt, és a Bahart állami cég, ezért nem hiszi, hogy a hajózási cégnek az lett volna az érdeke, hogy ellehetetlenítse Almádi kikötőjét. A keddi találkozó során sikerült megállapodnia a feleknek, így a bódé elbontásra kerül, a forgalom pedig vissza fog állni Almádiban.

Nem reagáltak

Egyébként a bódétól függetlenül, ez idő alatt a hajók kikötését semmi sem zavarta Balatonalmádiban, a jegyértékesítést pedig máshogy is meg lehetett volna oldani. Több hírportál is kereste a Bahartot, azonban a cég nem hajlandó válaszolni a kérdésekre, így az sem derült ki, milyen technikai okok zavarhatták a hajók kikötését, és mekkora összeg lesz az eredeti állapot helyreállítása. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balatonalmádi bódé – Forrás: Facebook