Nemrég kiderült, hogy 2017-ben Hévízen találkozott az orosz hírszerzés egyik tisztje Martin Müller, egykori osztrák ezredessel, aki titkos adatokat adott át a NATO tevékenységével kapcsolatban. Az elmúlt évtizedekben orosz állampolgárok százai telepedtek le, jutottak nagy értékű ingatlanokhoz Hévízen és környékén. Nagy valószínűséggel évek óta a Kelet-Nyugat hírszerzési nagyüzem egyik jelentős pontjává nőtte ki magát a fürdőváros. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a Hévízen is dolgozó hírszerzők három csoportba sorolhatók. A kémközponttal kapcsolatban megszólalt most Hévíz polgármestere is.

Hírszerzési tevékenység

Egyes feltételezések szerint kiemelkedő szerepet játszhat Hévíz az orosz hírszerzési tevékenységben. Ez a fejlődés már vagy 25 éve érzékelhető, számos ingatlant felvásároltak az oroszok, és kialakítottak egy komoly turisztikai centrumot polgárainak – mondta el a Blikknek Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kémek három csoportja Hévízen

Tarjányi szerint a Magyarországon, így esetleg Hévízen is dolgozó hírszerzők három csoportba sorolhatók: az első, akik diplomáciai akkreditációval rendelkeznek, s ebben a minőségben dolgoznak katonai, a polgári hírszerzés terén. A második csoportba azok tartoznak, akik saját nevükön letelepedtek, ingatlanokat szereztek, vállalkozásokat vezetnek. A harmadik, aki teljes fedésben, álnéven, hamis papírokkal, évek alatt egy másik egzisztenciát kialakítva szerzik a híreket.

Orosz luxusszálloda

HVG szerint az egyik legnagyobb Hévízi komplexum, az ötcsillagos Lotus Therme Hotel is orosz tulajdonban van. Két és fél éve aztán ortodox templom épült a Hévízen és környékén élő oroszoknak, magyar közpénzből. A kormány 2,4 milliárd forint támogatást adott a magyar ortodox egyházmegyének három templom felújítására és egy új építésére.

Ideális terep

Szakértők szerint az orosz turisták ezrei között könnyű elvegyülni a titkos szervezetek munkatársainak, így Hévíz ideális terep kémek találkozójának, a bizalmas információk cseréjének.

Orosz oligarchák

Tavalyelőtt kiderült, hogy már az orosz oligarchák is felfedezték a Balaton környékét, és több szállodát is felvásároltak. Megjelent például Rahimkulov Ruszlan Megdetovics, annak a Megdet Rahimkulovnak az egyik fia, akit Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló személyként emlegettek, és akinek családi vállalkozása akkor az OTP Bank részvényeinek hét százalékát birtokolta.

Titkos találkozó

Nemrég kiderült, hogy 2017-ben Hévízen találkozott az orosz hírszerzés egyik tisztje Martin Müller, egykori osztrák ezredessel, aki titkos adatokat adott át a NATO tevékenységével kapcsolatban.

Jól végzik a dolgukat

A város ötcsillagos hoteljének, a Lotus Therme szálloda marketing igazgatója, Kosztolánczi Viktor elmondta: Soha semmilyen jelét nem látták még annak, hogy itt hírszerzők végeznék a tevékenységüket. Ha vannak, jól csinálják a dolgukat, mert nem láthatóak – tette hozzá.

Megszólalt a polgármester

A lap megkereste Hévíz polgármesterét is. Papp Gábor a kémközponttal kapcsolatos kérdésekre széttárta a kezét és ezt mondta: „Felületesen olvasom az erről szóló híreket és nem is tulajdonítok túl nagy jelentőséget mindennek. De elhihetik, én soha sehol nem találkoztam ezzel a jelenséggel, sem a nyaralóktól sem a lakosoktól nem kaptam erre vonatkozó jelzést – fogalmazott a polgármester.

Hévíz is megérzi az ukrán háborút

Idén eddig tízezerrel kevesebb vendég érkezhet Hévízre, ennyien mondták vissza korábbi foglalásukat. Az orosz és az ukrán turisták gyakorlatilag eltűntek Magyarországról. Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke úgy becsülte, hogy tavasszal összességében tízezer vendégéjszakával kevesebbel számolhatnak a szállodák. A hévízi turizmust hatványozottan érinti az ukrán háború. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hévízi-tó – Forrás: heviz.hu